Wykonanie
Drożdżówki13:34 Jedz Taniej 2 CommentsZnów nadszedł upragniony weekend. W końcu mamy chwilę wolnego czasu i możemy zająć się czymś ciekawszym i bardziej zbliżonym do rzeczywistości niż teoria polityki. Dzisiaj przedstawimy wam pomysł naszej pani dietetyk na stworzenie smacznych i mało tuczących drożdżówek.([{ Nawiasem mówiąc proces produkcji nie zapowiadał się zbyt dobrze. W pewnym momencie byłem nawet przekonany, że ciasto za chwilkę ruszy w
drogę do pobliskiego śmietnika. Efekt końcowy zweryfikował jednak moje stanowisko. Bułeczki okazały się naprawdę dobre i tego samego dnia zostały skonsumowane. Gorąco polecam :) }])===========================================================================Potrzebujemy:Na ciasto:1) Szklanka
mąki razowej pszennej typ 2000- ok. 50gr2) Szklanka
mąki pszennej typ 500- ok. 25gr3) Cztery łyżki
miodu- my dostaliśmy od pszczelarza, natomiast wartość to ok. 1zł4) Jedno
jajko- ok.50gr5) 30 gram
drożdży- ok. 30gr6) Pół szklanki
mleka 0,5 %- ok.30gr7) Dwie łyżki
masła8)
Otręby - 2 łyżki9) Szczypta
soliNa nadzienie:1) 15 sztuk
suszonych moreli- ok. 1zł 30gr2) Garść
orzechów włoskich posiekanych- ok. 1zł3) Kilka łyżek musu jabłkowego/starte
jabłka- ok. 80gr4)
CynamonKoszt łączny: ok. 6zł 10 gr*Przy utworzeniu z tych produktów 10
bułek, jedna ma około 170 kcal.===========================================================================Przygotowanie:1)
Drożdże rozpuszczamy w
mleku2) Dodajemy je do pozostałych składników3) Ugniatamy ciasto4) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce5) Po godzinie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt6) Smarujemy ciasto musem (względem upodobań)7) Posypujemy bardzo drobno posiekanymi
morelami i
orzechami włoskimi8) Zwijamy całe ciasto (jak naleśnika)9) Ciasto kroimy na mniej więcej 10 części10) Fragmenty kładziemy w sporych odległościach od siebie na blachę do pieczenia (ciasto jeszcze urośnie)11) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy blachę w ciepłe miejsce na ok. pół godziny (jeszcze nie do piekarnika :-) )12) Po upływie 30 minut posypujemy
cynamonem i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni==========================================================================



Cieszymy się jedzeniemDarka & Rafał