ßßß
 
            
         http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2011/07/buraki-%E2%80%93-oczyszczajace-wlasciwosci/Burak - pojęcie niejednoznaczne. Jak podaje słownik języka polskiego, wyróżniamy cztery typy definiowania tego terminu:1) może to być roślina dwuletnia, jadalna2) jest to również korzeń tej rośliny3) mówimy także o jarzynie buraka4) potocznie, jako wyraz ubolewania nad poziomem czyjejś kultury.Nas interesować będzie drugie podejście. Burak ze względu na swoje walory smakowe, ale i odżywcze, bardzo słusznie zajmuje jedną z głównych pozycji na stołach polskich kuchni.Buraki są lekkostrawne i zapobiegają demineralizacji organizmu. Są stosowane w leczeniu anemii, nerwicy czy choćby nowotworu. Warto włączyć je do swojej kuchni również po to, aby wzmocnić pracę swojej wątroby.Tyle nauki, przejdźmy do praktyki.Przygotowanie buraków jest bardzo proste i tanie (aktualnie w Tesco sprzedawane są po 89gr za kg).- obmywamy buraki ze sklepowego syfu- buraki gotujemy w skórkach!- wody nie solimy!- zmniejszamy nieco ogień, tak żeby "bulgotały" i czekamy około godzinę, aż buraki zmiękną (test gotowości podobnie jak w przypadku ziemniaków, a więc wbijamy widelec i jeśli uda nam się zagłębić go w buraku na długość igiełek, to znaczy, że burak jest gotowy)Ugotowane buraki odcedzamy i czekamy aż ostygną (można je wystawić na balkon lub za okno- pod warunkiem, że mamy parapet :) )Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.Smacznego!Rafał
http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2011/07/buraki-%E2%80%93-oczyszczajace-wlasciwosci/Burak - pojęcie niejednoznaczne. Jak podaje słownik języka polskiego, wyróżniamy cztery typy definiowania tego terminu:1) może to być roślina dwuletnia, jadalna2) jest to również korzeń tej rośliny3) mówimy także o jarzynie buraka4) potocznie, jako wyraz ubolewania nad poziomem czyjejś kultury.Nas interesować będzie drugie podejście. Burak ze względu na swoje walory smakowe, ale i odżywcze, bardzo słusznie zajmuje jedną z głównych pozycji na stołach polskich kuchni.Buraki są lekkostrawne i zapobiegają demineralizacji organizmu. Są stosowane w leczeniu anemii, nerwicy czy choćby nowotworu. Warto włączyć je do swojej kuchni również po to, aby wzmocnić pracę swojej wątroby.Tyle nauki, przejdźmy do praktyki.Przygotowanie buraków jest bardzo proste i tanie (aktualnie w Tesco sprzedawane są po 89gr za kg).- obmywamy buraki ze sklepowego syfu- buraki gotujemy w skórkach!- wody nie solimy!- zmniejszamy nieco ogień, tak żeby "bulgotały" i czekamy około godzinę, aż buraki zmiękną (test gotowości podobnie jak w przypadku ziemniaków, a więc wbijamy widelec i jeśli uda nam się zagłębić go w buraku na długość igiełek, to znaczy, że burak jest gotowy)Ugotowane buraki odcedzamy i czekamy aż ostygną (można je wystawić na balkon lub za okno- pod warunkiem, że mamy parapet :) )Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.Smacznego!Rafał