Wykonanie
14:36 Jedz Taniej 9 Comments
Kania-
grzyb, którego boją się miliony.Nie bez przyczyny- dla laików jednego z najstarszych zawodów świata granica pomiędzy jadalną kanią, a śmiertelnie niebezpiecznym dla ludzkiego organizmu muchomorem sromotnikowym jest dość cienka. Zresztą, sami spójrzcie:
Źródło: http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/jak-odroznic-grzyby-jadalne-od-smiertelnego-muchomora,271275.htmlWszystkim czytelnikom, którzy w rodzinie nie mają babci/dziadka/ojca czy
matki, czy jakiejkolwiek innej osoby, która zna się na grzybach i mogłaby stwierdzić jednoznacznie co kanią jest, a co nie- zbieranie szczerze odradzam.No dobra, postraszyłem Was już wystarczająco. Czas przenieść się do świata kuchni.Tu okazuje się, że przygotowanie posiłku z kani zajmuje relatywnie mało czasu, a koszt wykreowania niecodziennego, oryginalnego dania jest bardzo niski. Poniżej przedstawiam składniki, które będą nam potrzebne:- Kanie - trzy kapelusze - 0zł-
jajko -50gr- 1
burak (przepis znajdziecie tutaj) - 20gr- 1/5 puszki
kukurydzy - 60gr- pieprz/sól/
paprykaKoszt łączny - 1zł 30 grOkej, teraz przedstawię Wam kilka kroków, które doprowadzą Was do kulinarnego uniesienia:1) Niezbędna będzie podróż do lasu2) Będziemy potrzebować odrobiny szczęścia, aby trafić na kanie ( z reguły są to
grzyby stadne, jeśli można tak powiedzieć- tzn, że obok jednego zazwyczaj rośnie kilka innych)3) W niektórych warunkach nie jest to konieczne, ale na nasze potrzeby dodam- należy wrócić do domu=======================================================================Przechodzimy do części właściwej1) Kanie, dla naszej wygody przekładamy do miski2) Czyścimy kapelusze z leśnego bogactwa- nożykiem ściągamy co się da- nie na siłę, żeby nie uszkodzić
grzyba.3) Usuwamy nóżki- nie są nam do niczego potrzebne4) Nie usuwamy blaszek
spod kapelusza!5) Po wstępnym oczyszczeniu kanie kroimy na mniejsze części- mniejsze na dwie, większe na 4 części6) Myjemy kanie- najlepiej letnią
wodą, przy cienkim strumieniu- musimy uważać, bo kapelusze nie są zbyt stabilne7) Po obmyciu czekamy, aż nasze kanie przeschną.8) Przygotowujemy miseczkę na
jajko9) Wbijamy
jajko, dosypujemy
przyprawy (
pieprz,
sól,
papryka) i mocno mieszamy, aby uzyskać jednolity płyn10) obtaczamy kanie w
jajku========================================================================Smażymy!Kilka zdjęć z kuchni:
Na ostatnim zdjęciu widzimy kanie smażone w
bułce tartej. Zdania wielu fachowców na ten temat są podzielone, ale w opinii naszej redakcji, kania w samym
jajku zdecydowanie przewyższa smak tej obtaczanej w
jajku i
bułce tartej, ale to już kwestia gustu :-)Smacznego!Rafał