ßßß Cookit - przepis na Jak przyrządzić kanie?

Jak przyrządzić kanie?

nazwa

Wykonanie

14:36 Jedz Taniej 9 Comments
Kania- grzyb, którego boją się miliony.
Nie bez przyczyny- dla laików jednego z najstarszych zawodów świata granica pomiędzy jadalną kanią, a śmiertelnie niebezpiecznym dla ludzkiego organizmu muchomorem sromotnikowym jest dość cienka. Zresztą, sami spójrzcie:
Źródło: http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/jak-odroznic-grzyby-jadalne-od-smiertelnego-muchomora,271275.html
Wszystkim czytelnikom, którzy w rodzinie nie mają babci/dziadka/ojca czy matki, czy jakiejkolwiek innej osoby, która zna się na grzybach i mogłaby stwierdzić jednoznacznie co kanią jest, a co nie- zbieranie szczerze odradzam.
No dobra, postraszyłem Was już wystarczająco. Czas przenieść się do świata kuchni.
Tu okazuje się, że przygotowanie posiłku z kani zajmuje relatywnie mało czasu, a koszt wykreowania niecodziennego, oryginalnego dania jest bardzo niski. Poniżej przedstawiam składniki, które będą nam potrzebne:
- Kanie - trzy kapelusze - 0zł
- jajko -50gr
- 1 burak (przepis znajdziecie tutaj) - 20gr
- 1/5 puszki kukurydzy - 60gr
- pieprz/sól/ papryka
Koszt łączny - 1zł 30 gr
Okej, teraz przedstawię Wam kilka kroków, które doprowadzą Was do kulinarnego uniesienia:
1) Niezbędna będzie podróż do lasu
2) Będziemy potrzebować odrobiny szczęścia, aby trafić na kanie ( z reguły są to grzyby stadne, jeśli można tak powiedzieć- tzn, że obok jednego zazwyczaj rośnie kilka innych)
3) W niektórych warunkach nie jest to konieczne, ale na nasze potrzeby dodam- należy wrócić do domu
=======================================================================
Przechodzimy do części właściwej
1) Kanie, dla naszej wygody przekładamy do miski
2) Czyścimy kapelusze z leśnego bogactwa- nożykiem ściągamy co się da- nie na siłę, żeby nie uszkodzić grzyba.
3) Usuwamy nóżki- nie są nam do niczego potrzebne
4) Nie usuwamy blaszek spod kapelusza!
5) Po wstępnym oczyszczeniu kanie kroimy na mniejsze części- mniejsze na dwie, większe na 4 części
6) Myjemy kanie- najlepiej letnią wodą, przy cienkim strumieniu- musimy uważać, bo kapelusze nie są zbyt stabilne
7) Po obmyciu czekamy, aż nasze kanie przeschną.
8) Przygotowujemy miseczkę na jajko
9) Wbijamy jajko, dosypujemy przyprawy (pieprz, sól, papryka) i mocno mieszamy, aby uzyskać jednolity płyn
10) obtaczamy kanie w jajku
========================================================================
Smażymy!
Kilka zdjęć z kuchni:
Na ostatnim zdjęciu widzimy kanie smażone w bułce tartej. Zdania wielu fachowców na ten temat są podzielone, ale w opinii naszej redakcji, kania w samym jajku zdecydowanie przewyższa smak tej obtaczanej w jajku i bułce tartej, ale to już kwestia gustu :-)
Smacznego!
Rafał
Źródło:http://cozjesc.blogspot.com/2012/10/jak-przyrzadzic-kanie.html