ßßß
Lodówka lubi być pusta, kiedy wraca się do domu po wakacjach. Na szczęście przywiozłam ze sobą najlepszą babkę cioci, kilka pączków i chleb z ulubionej sopockiej piekarni. Potem wyjęłam kaszę manną z pudełka i słoik zeszłorocznych powideł z szafki. Dzięki temu kolacja po całym dniu męczącej podróży była całkiem smaczna. Następnego dnia wyruszyłam już na zakupy, a wieczorem z piekarnika wyjęłam bardzo nietypowe i przede wszystkim zdrowe ciasteczka. Jutro zaczynam drugi rok studiów, więc na drugie śniadanie będą jak znalazł! Idealne do podjadania w natłoku zajęć, bo już czuję, że moja doba zdecydowanie powinna mieć więcej niż 24 godziny :)Przepis pochodzi z 5 numeru Kukbuka (wrzesień- październik), podaję tak jak ja zrobiłam★ Jaglane ciasteczka z jagodami goji ★Składniki:1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej50g miękkiego masła4 łyżki syropu z agawy1 jajko1/3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki jagód gojigarść płatków migdałowychKaszę wymieszać z masłem, syropem z agawy i jajkiem. Wsypać mąkę, proszek i na końcu jagody z migdałami. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę żeby masa stężała. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać łyżeczką okrągłe ciasteczka.Piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.