ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z agrestem

Ciasto ucierane z agrestem

nazwa

Wykonanie

A więc oficjalnie zaczęłam już wakacje! Wszystkie egzaminy zdane i nareszcie mogę poświęcić cały swój czas na przyjemności. Każdy kolejny dzień wydaje mi się być teraz taki ekscytujący. Najbardziej cieszą mnie te małe rzeczy- lody marchewkowe, niedzielny spacer nad Wisłą i świetny Najedzeni Fest, białe kwiatki we włosach, domowe sushi, przypadkowe spotkania, spontaniczne wypady i inspirujące rozmowy- czy to w tramwaju, czy nad ciastem czekoladowym z najpyszniejszą bitą śmietaną. Doceniam je szczególnie kiedy moje nastroje przypominają kolejkę górską i mam wrażenie, że wciąż mówię o tym samym. Nawet jeśli nie wszystko idzie teraz po mojej myśli i okazuje się, że będę musiała jeszcze poczekać z realizacją pewnego marzenia, to wiem, że prędzej czy później mi się uda. Jedyne czego jestem w tym momencie pewna to to, że nie mam zamiaru się poddawać. Nigdy.
Zaczynam powoli planować sobie te trzy miesiące, tak żeby zobaczyć się ze wszystkimi, których nie widziałam już tyle czasu i odwiedzić nowe miejsca. Do niektórych chcę wrócić, chociażby na chwilę. Nareszcie zaczynam odliczać czas do pierwszego, wytęsknionego spotkania- jeszcze tylko 9 dni i znowu będziemy razem.
W przyszłym tygodniu będę w Warszawie- możecie mi polecić jakieś sympatyczne knajpki, kawiarnie, albo cukiernie, które mogłabym odwiedzić?
Na podstawie przpisu Agaty Królak z książki "Ciasta, ciastka i takie tam"
Składniki:
200g masła
120g cukru
4 jajka
200g mąki (wymieszałam 120g pszennej i 80g orkiszowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
agrest albo inne owoce
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku, cały czas dokładnie ucierając. Dodać resztę przesianych składników i wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki, a na górze poukładać owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 45-55 minut.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2013/06/ciasto-ucierane-z-agrestem.html