ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

nazwa

Wykonanie

W końcu, w końcu przyszła wiosna! Tyle rzeczy będzie można teraz robić! Jeszcze kilka dni temu zupełnie nie miałam ochoty nigdzie wychodzić, najchętniej wszędzie wybierałabym się opatulona w ciepły koc. Teraz na szczęście jest inaczej- wskoczyłam w ulubione tenisówki i mogłabym spacerować bez końca.
Bo kiedy świeci słońce dzieją się dobre rzeczy:
Godzinna wyprawa z Rynku do domu, czy troszkę krótsza z uczelni. Sałatka owocowa jedzona na Plantach. Plecak w kwiatki, a w nim owsianka na drugie śniadanie i kilka czekoladek, które ktoś mi podarował. Nareszcie więcej czasu na spotkania z Magdą i robienie śmiesznych rzeczy. Jest też szarlotka, która nie pozwala o sobie zapomnieć. Smakuje jeszcze lepiej, kiedy idzie się w odwiedziny i podkrada kawałek za kawałkiem, ale samemu też fajnie ją zrobić :-)
Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków, a na kruszonkę z drugiego numeru Kukbuka
★ Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką ★
Składniki:
/okrągła blaszka do tarty, ale na prostokątną też wystarczyło mi ciasta/
Ciasto
170g mąki
55g cukru pudru
110g zimnego masła
1 żółtko
(1 łyżka zimnej wody)
+ mus jabłkowy
+ płatki migdałowe
Kruszonka
1/2 szkl. mąki
1,5 łyżki mąki krupczatki
1/2 szkl. cukru
50g miękkiego masła
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać palcami tak, żeby powstały grudki.
Składniki na kruche ciasto zagnieść- jeśli trzeba, dodać łyżkę zimnej wody. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę, a po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blaszkę do pieczenia.
Ciasto posypać kaszą manną (wchłonie płyn z jabłek), wyłożyć mus jabłkowy z migdałami i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 35-45 min (na samym końcu podpiekłam dodatkowo sam spód, bo był dosyć jasny, dlatego warto to sprawdzić).
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2013/04/szarlotka-na-kruchym-ciescie-z-kruszonka.html