Wykonanie

W końcu, w końcu przyszła wiosna! Tyle rzeczy będzie można teraz robić! Jeszcze kilka dni temu zupełnie nie miałam ochoty nigdzie wychodzić, najchętniej wszędzie wybierałabym się opatulona w ciepły koc. Teraz na szczęście jest inaczej- wskoczyłam w ulubione tenisówki i mogłabym spacerować bez końca.Bo kiedy świeci słońce dzieją się dobre rzeczy:Godzinna wyprawa z Rynku do domu, czy troszkę krótsza z uczelni.
Sałatka owocowa jedzona na Plantach. Plecak w kwiatki, a w nim owsianka na drugie śniadanie i kilka
czekoladek, które ktoś mi podarował. Nareszcie więcej czasu na spotkania z
Magdą i robienie śmiesznych rzeczy. Jest też szarlotka, która nie pozwala o sobie zapomnieć. Smakuje jeszcze lepiej, kiedy idzie się w odwiedziny i podkrada kawałek za kawałkiem, ale samemu też fajnie ją zrobić :-)Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków, a na kruszonkę z drugiego numeru Kukbuka★ Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką ★Składniki:/okrągła blaszka do tarty, ale na prostokątną też wystarczyło mi ciasta/Ciasto170g
mąki55g
cukru pudru110g zimnego
masła1
żółtko(1 łyżka zimnej
wody)+
mus jabłkowy+
płatki migdałoweKruszonka1/2 szkl.
mąki1,5 łyżki
mąki krupczatki1/2 szkl.
cukru50g miękkiego
masłaWszystkie składniki na kruszonkę wymieszać palcami tak, żeby powstały grudki.Składniki na kruche ciasto zagnieść- jeśli trzeba, dodać łyżkę zimnej
wody. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę, a po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blaszkę do pieczenia.Ciasto posypać
kaszą manną (wchłonie płyn z
jabłek), wyłożyć
mus jabłkowy z
migdałami i posypać kruszonką.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 35-45 min (na samym końcu podpiekłam dodatkowo sam spód, bo był dosyć jasny, dlatego warto to sprawdzić).