ßßß Cookit - przepis na Babeczki jogurtowo- mandarynkowe

Babeczki jogurtowo- mandarynkowe

nazwa

Wykonanie

Nie będę pewnie wyjątkowo oryginalna jeśli powiem, że dużo się teraz uczę, a kiedy robię sobie przerwę, to zaraz i tak sięgam po kolejne notatki. Najważniejszy dla mnie egzamin już w ten piątek, ale jestem dobrej myśli- ma się udać, po prostu. Wczoraj po wygranej (tak mi się wydaje) walce z całkami, macierzami i pochodnymi zrobiłam całkiem fajne mandarynkowe babeczki- tak na poprawę humoru, przed dzisiejszym kolokwium. Potem dzięki nim słodkie okruszki przyklejają się do palców, do notatek i właściwie można już przestać się uczyć, bo skoro są babeczki, to jest i szczęście, prawda? :-)
Zmodyfikowany przepis z książki "Jak być domową boginią" Nigelli Lawson
Składniki:
/wyszło mi 7 babeczek/
125 ml jogurtu naturalnego
65g stopionego masła
2 jajka
skórka starta z 2 mandarynek
sok wyciśnięty z połówki mandarynki
150g mąki (użyłam orkiszowej)
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
65g cukru
sok z mandarynek i cukier puder na lukier
Suche i mokre składniki wymieszać osobno, na końcu połączyć wszystko razem.
Babeczki przełożyć do papilotek i piec przez około pół godziny w 180 °C - najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy są już gotowe. Kiedy ostygną można polukrować.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2013/01/babeczki-jogurtowo-mandarynkowe.html