ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIK Z ŁOSOSIEM

NALEŚNIK Z ŁOSOSIEM

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
1 1/2 SZKLANKA MĄKI
1 SZKLANKA MLEKA
1/2 SZKLANKI WODY MINERALNEJ GAZOWANEJ
1 JAJKO
2 ŁYŻKI STARTEJ SKORKI Z CYTRYNY
1 GAŁĄZKA ROZMARYNU ( SAME LISTKI )
SZCZYPTA SOLI
1 ŁYŻKA SODY OCZYSZCZONEJ
OLIWA DO SMAŻENIA
PASTA Z ŁOSOSIA:
ŁOSOŚ WĘDZONY ( ILOŚĆ ZALEŻY OD WASZYCH UPODOBAŃ, ZOSTAWCIE TROSZKĘ DO GRILLOWANIA W DALSZEJ CZĘŚCI PRZEPISU - PODZIELCIE PÓŁ NA PÓŁ )
250 ML ŚMIETANY 18%
3 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY
KILKA LISTKÓW ROZMARYNU
1 ŁYŻECZKA PIEPRZY
SZCZYPTA SOLI
KILKA LISTKÓW MIĘTY
DODATKI:
ŁOSOŚ WĘDZONY ( JAK WYŻEJ )
ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI
TRÓJKĄCIKI OBRANEJ CYTRYNY
STARTA SKÓRKA Z CYTRYNY
ROZDROBNIONY ROZMARYN
WYKONANIE:
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE PRZY POMOCY ROBOTA KUCHENNEGO ELECTROLUX EKM4000 - ROZMARYN, A DOKŁADNIEJ SAME LISTKI SIEKAMY NA DROBNO I Z RESZTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO DOKŁADNIE MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA OKOŁO 15 - 20 MINUT.
ŁOSOSIA DZIELIMY PÓŁ NA PÓŁ I JEDNĄ CZĘŚĆ GRILLUJEMY NA PATELNI LUB NA GRILLU ELEKTRYCZNYM ( DOPRAWIONEGO PIEPRZEM I SOLĄ ). DRUGĄ CZĘŚĆ ŁOSOSIA BLENDUJEMY PRZY POMOCY BLENDERA ESTM6400 Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW NA PASTĘ.
ZACZYNAMY SMAŻYĆ MAŁE NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKA ILOŚCIĄ OLIWY.
GOTOWE NALEŚNIKI PRZEKŁADAMY PASTĄ Z ŁOSOSIA I DEKORUJEMY GRILLOWANYM ŁOSOSIEM, MIĘTĄ, CYTRYNĄ I ROZMARYNEM.
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2014/01/nalesnik-z-ososiem.html