ßßß Cookit - przepis na JAPOŃSKIE DORAYAKI

JAPOŃSKIE DORAYAKI

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 PORCJI ( DLA 4 OSÓB )
3 ŁYŻKI WODY
SZKLANKA MĄKI
3 SZKLANKI CUKRU
3 JAJKA
2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ
OLEJ DO SMAŻENIA
NADZIENIE:
ŁYŻKA SOLI
1 PUSZKA CZERWONEJ FASOLI
2 SZKLANKI CUKRU
DODATKI:
STARTA SKÓRKA Z CYTRYNY
LISTKI ŚWIEŻEJ MIĘTY
KILKA SZTUK FASOLI DO OZDOBY
WYKONANIE:
DO SZKLANKI WLEWAMY WODĘ I ROZPUSZCZAMY SODĘ.
DO PRZYRZĄDZENIA CIASTA UŻYWAMY ROBOTA KUCHENNEGO EKM4000 I W DUŻEJ MISCE DOŁĄCZONEJ DO ZESTAWY WSYPUJEMY CUKIER, WBIJAMY JAJKA I DODAJEMY WODĘ Z SODĄ. WSZYSTKO DOKŁADNIE MIESZAMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT.
PRZYGOTOWUJEMY TERAZ FARSZ Z FASOLI. DO GARNCZKA WLEWAMY OKOŁO JEDNEGO LITRA WODY I WSYPUJEMY PUSZKĘ FASOLI. DOPROWADZAMY DO WRZENIA I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 25 MINUT.
NASTĘPNIE ODLEWAMY WODĘ I DODAJEMY ŁYŻKĘ SOLI I 2 SZKLANKI CUKRU.
MIESZAĆ DO MOMENTU ODPAROWANIA RESZTY WODY.
CAŁOŚĆ BLENDUJEMY NA "PAPKĘ" PRZY POMOCY BLENDERA ESTM6400.
ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI.
WYLEWAMY JEDNĄ ŁYŻKĘ CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA MAŁYM OGNIU Z ZŁOTY KOLOR.
PO USMAŻENIU NALEŚNIKÓW NAKŁADAMY FARSZ NA NALEŚNIKA I PRZYKRYWAMY DRUGIM.
DEKORUJEMY MIĘTĄ I STARTĄ SKÓRKĄ Z CYTRYNY.
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2014/01/japonskie-dorayaki.html