Wykonanie
Naprawdę naszło mnie na eksperymentowanie w kuchni, więc poszłam na całość i spróbowałam połączenia
mięsa z
czekoladą, a raczej
kakao, ale i tak było obłędne w smaku. Nie spodziewałam się, że z tak różnorodnych składników można stworzyć coś tak pysznego, a do tego tak sycącego, że nie sposób zjeść całej porcji. Rodzinka była zachwycona takim połączeniem i mam nadzieję, że Wam także posmakuje :)
Składniki:1 1/2 kg
żeberek mięsnychsólprzyprawa pomidor z
chiliSos
czekoladowy:sos z
pieczenia mięsa1 łyża
kakao lub 1/2 tabliczki
gorzkiej czekoladychili do smaku1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
cukru trzcinowego1 opakowanie
sosu pieczeniowego jasnegoWykonanie:Opłukane i osuszone
mięso nacieram
solą i
przyprawa pomidor z
chili, odstawiam do lodówki na 1 godzinę. Układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 min, zmniejszam temperaturę do 180 °C i piekę jeszcze przez 2 godziny. Upieczone zostawiam w piekarniku na dwie godziny,
potem zlewam sos z pieczenia do rondelka, zagotowuję, dodaję
sos pieczeniowy cały czas mieszając, wsypuję
kakao,
cukier, a na końcu doprawiam
octem balsamicznym.
Mięso dziele na porcje, układam na talerzach , polewam sosem
czekoladowym i podaję z
ziemniakami z
wody.
SMACZNEGO!