Wykonanie
Nie pierwszy raz robiłam
jajka pod beszamelem, ale pierwszy raz podałam je z duszonymi
pieczarkami i to było to, czego mi najbardziej brakowało, by dopełnić smak. Danie przygotowuje się bardzo szybko, gdyż podczas gotowania
jajek można spokojnie przygotować
sos beszamelowy i poddusić
pieczarki :D Polecam wszystkim zapracowanym :)

Składniki:
jajka ugotowane na twardo- po 3 - 4 na osobę
Sos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej2-3 łyżki
śmietany 12%-18%1 szklanka
mleka1 łyżeczka
przyprawy Kucharek
sólpieprzopcjonalnie
woda przegotowana200 gram
pieczarek1 łyżka
masłaDodatkowo:pęczek
szczypiorkupieprz kolorowyWykonanie:
Jajka ugotowane na twardo zalewam zimną
wodą, obieram ze skorupek i kroję na połówki.
Masło rozpuszczam na patelni, zasmażam na nim
mąkę, aż powstanie kula, dodaję
śmietanę i mieszam dokładnie . Gdy składniki się połączą, stopniowo dolewam
mleko i mieszam by nie było grudek. Jeżeli
sos jest zbyt gęsty dolewam przegotowaną
wodę, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawiam do smaku
przyprawą,
solą i
pieprzem.Oczyszczone
pieczarki kroję w plastry i podsmażam na łyżce
masła. Duszę do chwili, gdy odparują i zmniejszą swoją objętość.Na każdy talerz układam po porcji przekrojonych
jajek, polewam
sosem beszamelowym.Dokładam duszone
pieczarki. Całość posypuję posiekanym
szczypiorkiem i
kolorowym pieprzem. Podaję z
pieczywem.