ßßß Cookit - przepis na Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami

Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Nie pierwszy raz robiłam jajka pod beszamelem, ale pierwszy raz podałam je z duszonymi pieczarkami i to było to, czego mi najbardziej brakowało, by dopełnić smak. Danie przygotowuje się bardzo szybko, gdyż podczas gotowania jajek można spokojnie przygotować sos beszamelowy i poddusić pieczarki :D Polecam wszystkim zapracowanym :)
Składniki:
jajka ugotowane na twardo- po 3 - 4 na osobę
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki śmietany 12%-18%
1 szklanka mleka
1 łyżeczka przyprawy Kucharek
sól
pieprz
opcjonalnie woda przegotowana
200 gram pieczarek
1 łyżka masła
Dodatkowo:
pęczek szczypiorku
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Jajka ugotowane na twardo zalewam zimną wodą, obieram ze skorupek i kroję na połówki.
Masło rozpuszczam na patelni, zasmażam na nim mąkę, aż powstanie kula, dodaję śmietanę i mieszam dokładnie . Gdy składniki się połączą, stopniowo dolewam mleko i mieszam by nie było grudek. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewam przegotowaną wodę, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawiam do smaku przyprawą, solą i pieprzem.
Oczyszczone pieczarki kroję w plastry i podsmażam na łyżce masła. Duszę do chwili, gdy odparują i zmniejszą swoją objętość.
Na każdy talerz układam po porcji przekrojonych jajek, polewam sosem beszamelowym.Dokładam duszone pieczarki. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem i kolorowym pieprzem. Podaję z pieczywem.
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/07/jajka-pod-beszamelem-z-duszonymi.html