Wykonanie
Uwielbiam
cukinię w każdej postaci, a że miałam tylko jeden większy okaz to i miałam problem co z nią zrobić:D W końcu zdecydowałam się usmażyć placki podobne do ziemniaczanych, które najlepiej smakują z kropelką
sosu tabasco. Tylko ze względu na moją najmłodszą pociechę zamieniłam
sos tabasco na
ketchup pikantny. Też smakują niesamowicie, ale jednak
tabasco bardziej mi pasowało do lekko słodkawych placków. A Wy, który dodatek wybierzecie?
Składniki:1 duża
cukinia2-3
marchewki2
jajkasólpieprzok 1 szklanka
mąkiolej do smażenia
ketchup lub
sos tabascoWykonanie:
Cukinię i
marchew myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach.
Wbijam dwa
jajka, dodaję
sól i
pieprz do smaku i wszystko mieszam. Następnie wsypuję
mąkę i ponownie mieszam.
Po mimo, że początkowo wcale się na to nie zanosi, w miarę upływu czasu ciasto nabiera co raz to luźniejszej konsystencji.
Na patelni rozgrzewam
olej i łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta i smażę na rumiano z obydwu stron.
Usmażone polewam pikantnym
ketchupem lub, dla zaostrzenia smaku,
sosem tabasco.
SMACZNEGO!