Wykonanie
Od wielu dni chodził za mną pomysł, by zrobić ten jakże lekki, prosty i przyjemny deser. Jest idealną propozycją dla czekoladoholików, ale nie tylko. Stanowi dowód na to, że spędzanie czasu w kuchni nie musi być nudne i ciężkie, a pieczenie, czy też gotowanie trudne, wręcz przeciwnie. Pamiętajcie, że wystarczą tylko chęci a wyczarujecie wspaniałe rzeczy :)Sam mus łączy 3 rodzaje
czekolady, a do środka wkładamy zamrożone, zblendowane
truskawki, które
potem, kiedy już się roztopią, niebiańsko wypływają z środka deseru, co jest niemałym zaskoczeniem dla konsumentów :)Produkty:100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady gorzkiej100 g
czekolady białej450 ml
śmietany 36%6
białek4-5 łyżeczek
żelatynyZamrożone
truskawkiEtapy przygotowania:Każdą
czekoladę rozpuść w osobnej miseczceUbij
białka na sztywna pianęUbij
śmietanę(w osobnym naczyniu)Rozpuść
żelatynę w 1/4 kubka gorącej
wodyPodziel
śmietankę i pianę na 3 częściKażdą
czekoladę wymieszaj najpierw ze
śmietanką,dolej 1-2 łyżeczki
żelatyny, a następnie delikatnie dodaj piankę za pomocą łyżkiZblenduj
truskawki- ma wyjść konsystencja lodowa, dlatego
truskawki muszą być zmrożoneDo naczyń wlej najpierw powstałą masę z
gorzką czekoladą,
potem z
mlecznąDo środka delikatnie włóż łyżkę
truskawekZalej masą z
białą czekoladąOdstaw do lodówki na ok. 3 godzinyNa koniec, jeśli ktoś tak jak ja bardzo lubi
owoce może polać deser sosem
truskawkowym, który powstaje ze stopniałych, wcześniej
lodowych w konsystencji
truskawek lub udekorować go
malinami,
borówkami,
jagodami..itdSmacznego ! :)



Fot. Klemczyńska