Wykonanie
Poziom trudnościDeser zrobiłam na prośbę mojego syna, na jego urodziny. Aby wykonać mus użyłam niecałe 2 tabliczki
czekolady gorzkiej, 3 i pół tabliczki
białej czekolady, prawie 3 tabliczki
mlecznej czekolady oraz prawie litr
śmietany 36%, ale… Deser jest pyszny, jedwabiście gładki i mega
czekoladowy. Warto go przygotować ku radości najbliższych i cieszyć się smakiem. Mus jest łatwy do wykonania, jedyny wymóg to czas potrzebny na przygotowanie tego słodkiego deseru. Na specjalne życzenie syna, na wierzchu deseru ułożyłam
kawową bezę. Niestety nie jest to dobry pomysł. Po pierwsze zestaw mus +
beza kiepsko się kroi, po drugie – po pewnym czasie
beza rozmięka i całość przestaje się dobrze prezentować.Porcja na 12-16 kawałkówSkładniki:Warstwa I:170 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
żelatyny100 ml
mleka300 ml
śmietany 36%Warstwa II:340 gram
białej czekolady1 łyżeczka
żelatyny100 ml
mleka250 ml
śmietany 36%Warstwa III:280 gram
mlecznej czekolady1 łyżeczka
żelatyny100 ml
mleka250 ml
śmietany 36%Sposób wykonania:Warstwa I:
Gorzką czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Żelatynę wsypać do
mleka, zamieszać, odstawić na 5 minut. Po tym czasie
mleko z
żelatyną podgrzać prawie do wrzenia (można wstawić do mikrofalówki), wlać do
czekolady i dokładnie wymieszać (
czekolada może lekko zbrylić, ale wystarczy dłużej mieszać i znów stanie się gładka). Odstawić do ostudzenia.
Śmietanę wyjąć z lodówki i ubić.
Do ubitej
śmietany powoli wlewać
czekoladę i delikatnie mieszać rózgą (lub mikserem na najniższych obrotach). Półpłynną masę przelać do tortownicy o średnicy 25-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą (teraz widzę że papier będzie lepszy, nie zostawi zmarszczek) .
Wierzch wyrównać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Warstwa II:Przygotować w ten sam sposób co pierwszą warstwę. Rozpuścić
czekoladę.
Do
czekolady dodać zagrzane
mleko z
żelatyną (znów pojawiły się
czekoladowe grudki, ale podczas mieszania rozpuściły się), ostudzić. Ubić zimną
śmietanę.
Do
śmietany powoli wlać
czekoladę i delikatnie rozlać na warstwę z
gorzkiej czekolady.
Równo rozsmarować i schować do lodówki na kolejną godzinę.Warstwa III:Tę warstwę przygotować w ten sam sposób co pierwszą i drugą. Rozpuścić
czekoladę.
Dodać zagrzane
mleko z
żelatyną (tu również pojawiły się
czekoladowe grudki, ale podczas mieszania rozpuściły się), ostudzić. Ubić zimną
śmietanę.
Zmieszać z
czekoladą i delikatnie przełożyć na warstwę z
białej czekolady.
Równo rozsmarować i schować do lodówki na całą noc (minimum na 5 godzin).
Rozpiąć i zdjąć opaskę tortownicy, usunąć folię czy papier z
boku deseru. Przełożyć (usuwając dno tortownicy lub nie) na paterę lub płaski talerz.
Pokroić mokrym nożem (za każdym razem moczonym w zimnej wodzie) i podawać. Pozostały mus przechowywać w lodówce.Mus można przygotować w małych szklankach. Prezentuje się w nich bardzo ładnie.
Smacznego!