Wykonanie

Dzisiaj (po długiej przerwie) przepis na szybkie i łatwe
czekoladowe ciasteczka. Nie chciałam, by wyszły mi za słodkie, dlatego użyłam gorzkiego
kakao, ale można dodać zwykłego.składniki na 2 blachy:100 g roztopionego
masłamały kubeczek
jogurtu naturalnego2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru pudru3/4 szklanki gorzkiego
kakao2
czekolady pokrojone w drobną kosteczkę1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soliaromat waniliowyMąkę łączymy z
solą i
sodą. Roztopione
masło przelewamy do osobnej miski, dodajemy
kakao i miksujemy na gładką masę. Po chwili dodajemy
cukier puder,
jogurt i ekstrakt, cały czas miksujemy. Dosypujemy suche składniki, powoli, nie przestając miksować aż do całkowitego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy
czekoladę i mieszamy łyżką. Masa powinna wyjść bardzo gęsta i lepka.Nastawiamy piekarnik na 175 stopni (obecnie piekę w piekarniku gazowym, ustawiłam pokrętło na najmniejszy ogień). Wykładamy
ciasteczka na blachę. Ja robiłam to za pomocą łyżki do
lodów, a następnie lekko spłaszczałam masę palcami, by nabrały kształtu. Wkładamy blachę to piekarnika i pieczemy przez ok 10 minut. Smacznego!





