ßßß Cookit - przepis na Śledź w lubczyku

Śledź w lubczyku

nazwa

Wykonanie

Przepis dostałam od mamy. Nie mam zdjęć z etapów przygotowania, ponieważ to mama robiła śledzia, ale mam za to zdjęcia gotowego dania :)
Przepyszne!
Składniki:
4 filety śledziowe wiejskie (mogą być gotowe matjasy lub inne filety śledziowe w zalewie, wówczas potrzebujemy mleko do namoczenia)
1/2 czerwonej cebuli
1 garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo)
świeżo zmielony pieprz do smaku
1/2 cytryny
4 łyżki oleju
Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki, ponieważ nie są słone i jednocześnie są gotowe od razu do podania bez uprzedniego namaczania)
Cebulę pokroić w talarki
Lubczyk posiekać
Filety pokroić w mniejsze kawałki, posypać posiekanym lubczykiem i świeżo zmielonym pieprzem
Podawać z krążkami cebuli wyłożonymi oddzielnie do miseczki i ćwiartkami cytryny
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2015/04/sledz-w-lubczyku.html