Wykonanie
Przepis dostałam od mamy. Nie mam zdjęć z etapów przygotowania, ponieważ to mama robiła
śledzia, ale mam za to zdjęcia gotowego dania :)Przepyszne!

Składniki:4
filety śledziowe wiejskie (mogą być gotowe
matjasy lub inne
filety śledziowe w zalewie, wówczas potrzebujemy
mleko do namoczenia)1/2
czerwonej cebuli1 garść świeżego
lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo)świeżo zmielony
pieprz do smaku1/2
cytryny4 łyżki
olejuJeśli
śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w
mleku.
Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki, ponieważ nie są słone i jednocześnie są gotowe od razu do podania bez uprzedniego namaczania)
Cebulę pokroić w talarki
Lubczyk posiekaćFilety pokroić w mniejsze kawałki, posypać posiekanym
lubczykiem i świeżo zmielonym
pieprzemPodawać z krążkami
cebuli wyłożonymi oddzielnie do miseczki i ćwiartkami
cytryny



Smacznego :)