Wykonanie
Do tej
pory, gdy miałam ochotę na
ryż z warzywami, używałam zwykłego,
białego ryżu. Ale tym razem kupiłam
ryż do risotto i jest różnica w smaku...


Składniki:3 łyżki
masła1 posiekana
szalotka2 szklanki
ryżu arborio850 ml wrzącego
wywaru warzywnego1
cukinia120 gramów
szynki (u mnie końcówki wędzonek)2 łyżki posiekanej
natki pietruszkipieprzsól - opcjonalnie (ja nie
dawałam ze względu na wędzonkę)


Na patelni rozpuszczamy
masło i smażymy
szalotkę ok. 3-4 minut

Dodajemy
ryż i smażymy ok. 2 minut aż będzie szklisty

Wlewamy porcjami, po pół szklanki
wywaru z warzyw i gotujemy

Dodajemy
cukinię i
marchew, posypujemy
pieprzem

Wlewamy kolejne porcje wrzącego
wywaruCałość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż
ryż będzie miękki

Dodajemy pokrojoną w kostkę
szynkę i
natkę pietruszki, mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy patelnię i odstawiamy na 2 minuty


Smacznego :)



W myśl akcji: