ßßß Cookit - przepis na Risotto z szynką, cukinią i marchewką

Risotto z szynką, cukinią i marchewką

nazwa

Wykonanie

Do tej pory, gdy miałam ochotę na ryż z warzywami, używałam zwykłego, białego ryżu. Ale tym razem kupiłam ryż do risotto i jest różnica w smaku...
Składniki:
3 łyżki masła
1 posiekana szalotka
2 szklanki ryżu arborio
850 ml wrzącego wywaru warzywnego
1 cukinia
120 gramów szynki (u mnie końcówki wędzonek)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz
sól - opcjonalnie (ja nie dawałam ze względu na wędzonkę)
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szalotkę ok. 3-4 minut
Dodajemy ryż i smażymy ok. 2 minut aż będzie szklisty
Wlewamy porcjami, po pół szklanki wywaru z warzyw i gotujemy
Dodajemy cukinię i marchew, posypujemy pieprzem
Wlewamy kolejne porcje wrzącego wywaru
Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki
Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i natkę pietruszki, mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy patelnię i odstawiamy na 2 minuty
Smacznego :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2015/03/risotto-z-szynka-cukinia-i-marchewka.html