Wykonanie
Ale wymyśliłam... ;) Kolejne danie z tajinów .Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje, w zależności od wieku i apetytu konsumujących :D

Składniki na
polędwicę:1
polędwica wieprzowa3 duże
ziemniaki600 ml
wywaru brokułowego1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanych świeżych liści
bazylii1 łyżka posiekanych świeżych liści
lubczykusólSkładniki na pur ée :8 różyczek
brokuła1
ziemniak1 łyżeczka posiekanego
koperku100 ml
wywaru z
brokuła (ten powstaje podczas gotowania
brokułów, więc go nie wylewamy)
Ziemniaka ze składników na purée - gotujemy
Brokuły również gotujemy, do miękkości.
Wywaru nie wylewamy!
Ziemniaka ubijamy z posiekanym
koperkiemUgotowane warzywa - odstawiamyTajiny moczymy w chłodnej wodzie ok. 30 minut nie może być zimna i nie może być gorąca!)
Ziemniaki ze składników kroimy najpierw na ósemki...

... a
potem te ósemki jeszcze na pół
Polędwicę myjemy i kroimy w plastry

W namoczonych tajinach układamy najpierw pokrojone
ziemniaki i zalewamy po 200 ml (do każdego tajina - u mnie 3 naczynia)
wywaru brokułowego. Solimy

Na
ziemniaki układamy po 3-4 plastry
polędwicy
Na
mięso posypujemy
zioła i przykrywamy kominami

Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1 , 5 hTeraz robimy purée
brokułowe: ubitego
ziemniaka z
koperkiem mieszamy z różyczkami
brokuła i wszystko razem blendujemy dodając ok. 2 łyżek
wywaru brokułowego
Nakładamy na talerz najpierw purée, a na niego układamy
polędwicę




Pamiętajcie, żeby nie zostawiać resztek jedzenia w tajinie. Należy je przełożyć na oddzielny talerz lub do tradycyjnego garnka.Smacznego :)W myśl akcji: