ßßß Cookit - przepis na Polędwica wieprzowa z ziemniakami i purée brokułowym z tajina

Polędwica wieprzowa z ziemniakami i purée brokułowym z tajina

nazwa

Wykonanie

Ale wymyśliłam... ;) Kolejne danie z tajinów .
Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje, w zależności od wieku i apetytu konsumujących :D
Składniki na polędwicę:
1 polędwica wieprzowa
3 duże ziemniaki
600 ml wywaru brokułowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii
1 łyżka posiekanych świeżych liści lubczyku
sól
Składniki na pur ée :
8 różyczek brokuła
1 ziemniak
1 łyżeczka posiekanego koperku
100 ml wywaru z brokuła (ten powstaje podczas gotowania brokułów, więc go nie wylewamy)
Ziemniaka ze składników na purée - gotujemy
Brokuły również gotujemy, do miękkości. Wywaru nie wylewamy!
Ziemniaka ubijamy z posiekanym koperkiem
Ugotowane warzywa - odstawiamy
Tajiny moczymy w chłodnej wodzie ok. 30 minut nie może być zimna i nie może być gorąca!)
Ziemniaki ze składników kroimy najpierw na ósemki...
... a potem te ósemki jeszcze na pół
Polędwicę myjemy i kroimy w plastry
W namoczonych tajinach układamy najpierw pokrojone ziemniaki i zalewamy po 200 ml (do każdego tajina - u mnie 3 naczynia) wywaru brokułowego. Solimy
Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy
Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami
Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1 , 5 h
Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy z różyczkami brokuła i wszystko razem blendujemy dodając ok. 2 łyżek wywaru brokułowego
Nakładamy na talerz najpierw purée, a na niego układamy polędwicę
Pamiętajcie, żeby nie zostawiać resztek jedzenia w tajinie. Należy je przełożyć na oddzielny talerz lub do tradycyjnego garnka.
Smacznego :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2015/03/poledwica-wieprzowa-z-ziemniakami-i.html