Wykonanie
Uwielbiam
suszone pomidory. Teraz, jak już mam suszarkę od brata :) - dostałam na urodziny -
będę sama robić :) Mam jeszcze w planach własną, domową
Vegetę! I jeszcze
chipsy jabłkowe... I jeszcze... Dużo pomysłów mam :)


Składniki:2 kg podłużnych
pomidorów1
papryka czerwona - można pominąć, ja dałam1 torebka
ziół prowansalskichsok z jednej
cytryny - nie wyrzucamy resztki1 łyżeczka
octu jabłkowegook. 1,5 litra
oliwy z oliweksól morska z
papryczką chili
Mieszamy w miseczce
zioła,
sok z cytryny i
ocet jabłkowy - odstawiamy
Pomidory myjemy, kroimy na pół i wydrążamy z nich miąższ (miąższu nie wyrzucajcie, można z nich zrobić sok)
Paprykę umyć, pokroić w cząstki, wydrążyć pestkiResztki z
cytryny pokroić w ćwiartkiNa jednym poziomie suszarki układamy
paprykę
Na pozostałych poziomach układamy
pomidory z resztkami
cytryn i delikatnie posypujemy
solą morską



Włączamy suszarkę i suszymy
pomidory ok. 9 godzin. Ja zaczęłam wieczorem o 17.00, wyłączyłam o 22.00 i dokończyłam następnego dnia - niczemu to nie zaszkodziło :)Podczas suszenia można przekładać na zmianę poziomy, aby wszystko równomiernie się wysuszyło
Oliwę z oliwek zagotowujemy
Pomidory wraz z
papryką (bez
cytryny) układamy w słoikach i do każdego słoika rozdzielamy łyżeczką po równo zalewę z miseczki


Następnie zalewamy zagotowaną
oliwą z oliwek
Zakręcamy, odstawiamy do góry nogami i pasteryzujemy ok. 20 minut


Zdrówko! :)W myśl akcji: