Wykonanie
Z tego przepisu
chleb robiłam już wielokrotnie, dlatego
mogę przepis polecić z czystym sumieniem. Lepiej wychodzi z
mąki pszennej, ponieważ pięknie wyrasta, mój jest z orkiszowej.Keksówka, w której piekłam ma 24 , 5 x 14 cm, więc chlebek jest niższy, ale można go upiec w mniejszej keksówce (np. 18 , 5 x 13 , 5 - taka jest ta moja) i wtedy będzie sprawiał wrażenie bardziej wyrośniętego.
Chleb jest zdrowy dzięki
otrębom pszennym i płatkom jęczmiennym. Tak naprawdę od Was zależy co dodacie. Mogą to być
płatki owsiane (ja akurat tym razem nie miałam, ale wolę z owsianymi), mogą być
przyprawy ziołowe. Można dodać również
ziarna słonecznika lub dyni.
Mąka wedle uznania. Ja robiłam z orkiszowej - jest bogata w błonnik, witaminy A, E. Zawiera więcej
białka niż zwykła
mąka pszenna.A po dodaniu dwóch łyżeczek
octu winnego chleb można uznać za robiony na zakwasie ;) Ja, oczywiście, dodałam.



Składniki:1/2 kg
mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej - wedle uznania)1/2 szklanki
płatków jęczmiennych1/2 szklanki
otrębów pszennych1 łyżka zmielonego
siemienia lnianego1/2 łyżki
soli1/2 łyżeczki
cukru25 gramów świeżych
drożdży1-2 łyżeczki
octu winnegodo 1 litra
wody (może być trochę mniej, u mnie wyszło ok. 750 ml)
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej
wody - odstawić

Składniki suche wymieszać:
mąka,
płatki i
otręby,
siemię lniane.
sól i
cukier

Dodać
drożdże, 250 ml
wody wraz z 2 łyżeczkami
octu winnego - wymieszać. Jeśli uznamy, że masa na
chleb jest za sucha, możemy powoli, małymi porcjami dodawać resztę
wody. Im więcej
wody dodamy, tym więcej będzie dziur
chlebie, będzie bardziej wilgotny. Im mniej
wody, tym
chleb będzie miał mniejsze dziury. Według mnie fajniejszy jest ten z większą ilością dziur, ale wtedy jest ryzyko, że
masło będzie "uciekać" po posmarowaniu kromki :) Dlatego robię z mniejszą ilością
wody. Próbujcie


Chleb odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minutW tym czasie przygotujemy keksówkę. Ja swoją smaruję
smalcem domowej roboty i posypuję
bułką tartą, też domowej roboty :)
Smalec powoduje, że nie trzeba nożem podważać
chleba. Wystarczy keksówkę przekręcić do góry nogami i
chleb sam wypadnie

Przełożyć masę do keksówki i ułożyć ją równo maczając łyżkę w wodzie

Przykryć zwykłą torebką foliową tak, aby od góry pozostawało dużo miejsca - gdy robię ten
chleb ze zwykłej
mąki pszennej wówczas bardzo ciasto bardzo wyrasta i przykleja się do
torebki. Dlatego warto zostawić górą luz. Z
mąki orkiszowej aż tak bardzo nie rośnie

Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut - ja stawiam na kaloryferze :)

Po tym czasie chlebek skropić z wierzchu z
wodą i można posypać
ziarnami słonecznika,
mąką lub, tak jak w moim przypadku -
otrębami pszennymi

Zrobić z wierzchu nacięcia nożem, żeby
chleb nie popękał podczas pieczenia

Wstawić go do nagrzanego piecyka i zmniejszyć temperaturę z 250 stopni C do 230Piec 50-55 minut, następnie piecyk wyłączyć i potrzymać w nim
chleb, przy zamkniętych drzwiach, 5 minutNastępnie nad zlewem, lub pomiędzy dwoma krzesłami, umieścić kratkę, wyjąć
chleb z formy i pozostawić do wystygnięcia na ok 1,5 godziny. Po tym czasie
chleb będzie gotowy do krojenia





Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć smacznego :)Na zdrowie!