ßßß


Składniki:1/2 kg mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej - wedle uznania)1/2 szklanki płatków jęczmiennych1/2 szklanki otrębów pszennych1 łyżka zmielonego siemienia lnianego1/2 łyżki soli1/2 łyżeczki cukru25 gramów świeżych drożdży1-2 łyżeczki octu winnegodo 1 litra wody (może być trochę mniej, u mnie wyszło ok. 750 ml)
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody - odstawić
Składniki suche wymieszać: mąka, płatki i otręby, siemię lniane. sól i cukier
Dodać drożdże, 250 ml wody wraz z 2 łyżeczkami octu winnego - wymieszać. Jeśli uznamy, że masa na chleb jest za sucha, możemy powoli, małymi porcjami dodawać resztę wody. Im więcej wody dodamy, tym więcej będzie dziur chlebie, będzie bardziej wilgotny. Im mniej wody, tym chleb będzie miał mniejsze dziury. Według mnie fajniejszy jest ten z większą ilością dziur, ale wtedy jest ryzyko, że masło będzie "uciekać" po posmarowaniu kromki :) Dlatego robię z mniejszą ilością wody. Próbujcie

Chleb odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minutW tym czasie przygotujemy keksówkę. Ja swoją smaruję smalcem domowej roboty i posypuję bułką tartą, też domowej roboty :) Smalec powoduje, że nie trzeba nożem podważać chleba. Wystarczy keksówkę przekręcić do góry nogami i chleb sam wypadnie
Przełożyć masę do keksówki i ułożyć ją równo maczając łyżkę w wodzie
Przykryć zwykłą torebką foliową tak, aby od góry pozostawało dużo miejsca - gdy robię ten chleb ze zwykłej mąki pszennej wówczas bardzo ciasto bardzo wyrasta i przykleja się do torebki. Dlatego warto zostawić górą luz. Z mąki orkiszowej aż tak bardzo nie rośnie
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut - ja stawiam na kaloryferze :)
Po tym czasie chlebek skropić z wierzchu z wodą i można posypać ziarnami słonecznika, mąką lub, tak jak w moim przypadku - otrębami pszennymi
Zrobić z wierzchu nacięcia nożem, żeby chleb nie popękał podczas pieczenia
Wstawić go do nagrzanego piecyka i zmniejszyć temperaturę z 250 stopni C do 230Piec 50-55 minut, następnie piecyk wyłączyć i potrzymać w nim chleb, przy zamkniętych drzwiach, 5 minutNastępnie nad zlewem, lub pomiędzy dwoma krzesłami, umieścić kratkę, wyjąć chleb z formy i pozostawić do wystygnięcia na ok 1,5 godziny. Po tym czasie chleb będzie gotowy do krojenia



Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć smacznego :)Na zdrowie!