Wykonanie
Ciasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane
wędliną,
pieczarkami,
cebulą i
serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu.Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki.I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;)
Składniki:ok. 100 gramów
wędliny5-6 sztuk
pieczarek1 mała
cebula5 plasterków
sera żółtego, ale można dać drugie tyle
jajko do posmarowania ciasta
zioła prowansalskieVegeta - opcjonalnieświeża
bazylia2 opakowania
ciasta francuskiegomasło do duszenia
Wędlinę,
pieczarki i
cebulę kroimy w kosteczkę
Rozgrzewamy
masło i chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając
Vegetą oraz
ziołami prowansalskimiRozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych składników
Bazylię siekamy i posypujemy nią wierzch kopczykówPlasterki
sera kroimy w kwadraciki (jeden plasterek to 4 kwadraciki) i układamy na
bazyliiRozwijamy drugi płat ciasta i przykrywamy nim porcje "pasztecików"
Nożem do pizzy lub radełkiem (ja to robiłam nożem do pizzy, ale jeśli nie mamy, to można użyć zwykłego noża) dzielimy ciasto na 12 kwadratów
Każdy kwadrat zlepiamy widelcem i smarujemy
jajkiemNagrzewamy piecyk do 180 stopni i pieczemy kwadraciki ok. 20 minut lub do zarumienienia - zależy od piecyka, każdy piekarnik pracuje inaczej. U mnie to jest termoobieg
Podajemy z
ketchupemNa zdrowie:)