ßßß
Składniki:ok. 100 gramów wędliny5-6 sztuk pieczarek1 mała cebula5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tylejajko do posmarowania ciastazioła prowansalskieVegeta - opcjonalnieświeża bazylia2 opakowania ciasta francuskiegomasło do duszenia
Wędlinę, pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę
Rozgrzewamy masło i chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając Vegetą oraz ziołami prowansalskimi
Rozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych składników
Bazylię siekamy i posypujemy nią wierzch kopczykówPlasterki sera kroimy w kwadraciki (jeden plasterek to 4 kwadraciki) i układamy na bazylii
Rozwijamy drugi płat ciasta i przykrywamy nim porcje "pasztecików"
Nożem do pizzy lub radełkiem (ja to robiłam nożem do pizzy, ale jeśli nie mamy, to można użyć zwykłego noża) dzielimy ciasto na 12 kwadratów
Każdy kwadrat zlepiamy widelcem i smarujemy jajkiem
Nagrzewamy piecyk do 180 stopni i pieczemy kwadraciki ok. 20 minut lub do zarumienienia - zależy od piecyka, każdy piekarnik pracuje inaczej. U mnie to jest termoobieg
Podajemy z ketchupem
Na zdrowie:)