ßßß Cookit - przepis na Drobiowa wątróbka z cebulką - po prostu:)

Drobiowa wątróbka z cebulką - po prostu:)

nazwa

Wykonanie

Dawno nie jadłam wątróbki, a została mi z pasztetu, który robiłam jakiś czas temu. Wtedy tę resztkę zamroziłam i zupełnie o niej zapomniałam. Dzisiaj sobie przypomniałam i naszła mnie na nią taka ochota, że nie mogłam się opanować, żeby jej nie zrobić. Taką zwykłą-niezwykłą z cebulką:) Zjadłam z kajzerką.
Składniki:
30 dag wątróbki
mleko do zalania wątróbki
2 cebule
pieprz
jarzynka typu Vegeta
Wątróbkę namoczyć w mleku - zalać tak, żeby cała została przykryta i odstawić na ok. 1 godzinę
W tym czasie obrać cebulę, pokroić w piórka i przyprawić pieprzem oraz Vegetą - wymieszać
Rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę, aż zmięknie. Po usmażeniu zachować ten sam tłuszcz - usmaży się w nim wątróbkę
Po upływie godziny odlać mleko z wątróbki i szybko ją opłukać pod bieżącą wodą
Oczyścić starannie z błonek i pokroić na małe kawałki, przyprawić pieprzem i oprószyć mąką. UWAGA: wątróbkę soli się dopiero na talerzu, już usmażoną. W przeciwnym razie będzie twarda.
Rozgrzać olej, na którym była smażona cebula i wrzucić na niego wątróbkę. Smażyć na małym ogniu, aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarła do patelni
Ja zjadłam z kajzerką:)
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/drobiowa-watrobka-z-cebulka-po-prostu.html