ßßß
Składniki:30 dag wątróbkimleko do zalania wątróbki2 cebulepieprzjarzynka typu VegetaWątróbkę namoczyć w mleku - zalać tak, żeby cała została przykryta i odstawić na ok. 1 godzinęW tym czasie obrać cebulę, pokroić w piórka i przyprawić pieprzem oraz Vegetą - wymieszaćRozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę, aż zmięknie. Po usmażeniu zachować ten sam tłuszcz - usmaży się w nim wątróbkęPo upływie godziny odlać mleko z wątróbki i szybko ją opłukać pod bieżącą wodąOczyścić starannie z błonek i pokroić na małe kawałki, przyprawić pieprzem i oprószyć mąką. UWAGA: wątróbkę soli się dopiero na talerzu, już usmażoną. W przeciwnym razie będzie twarda.Rozgrzać olej, na którym była smażona cebula i wrzucić na niego wątróbkę. Smażyć na małym ogniu, aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarła do patelniJa zjadłam z kajzerką:)
Smacznego :)