Wykonanie
Nie wiem czy może być coś łatwiejszego ;)Takie ciasto nadaje się na jabłecznik, na ciasto ze
śliwkami, na podkład do sernika, a także na a'la kruszonkę uprzednio trzymając wyrobione ciasto godzinę w lodówce, a następnie ścierając na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na
owoce (jeśli robimy ciasto z
owocami).Składniki:3 szklanki
mąki4
żółtkakostka
margaryny2 łyżki
śmietanyłyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 szklanki
cukruMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki
cukru, szczyptę
soli,
śmietanę,
żółtka,
margarynę i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć brytfankę.Dalej postępujemy w zależności od tego, jakie ciasto chcemy upiec. Jeśli ciasto z
owocami to piec 40 minut w 180 stopniach C. Jeśli na spód do sernika (czy innego tego rodzaju ciasta), piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni C.