Wykonanie
Składniki :300 g
mąki250 g żółtego pikantnego
sera2
żółtka250 g
masła1 słoiczek
oliwek z
papryką2
żółtka do posmarowania

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy
masło i siekamy całość nożem. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobniony, ścieramy
ser żółty na grubej tarce i dodajemy do
mąki z
masłem. Tworzymy dołeczek i dodajemy 2
żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, lekko podsypując
mąką.Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe, okrągłe
ciasteczka. Każde smarujemy rozmąconym
żółtkiem.
Oliwki kroimy w poprzek na dwie, a jeśli są twarde, na trzy części. Na każde
ciastko kładziemy rozkrojoną
oliwkę, lekko dociskając. Blachę smarujemy cieniutko
masłem i kładziemy na niej
ciasteczka.
Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut, do uzyskania złotego koloru.