ßßß
Składniki :opakowanie świeżego ciasta francuskiego300 ml śmietanki kremowej (30%)opakowanie malin/borówek3 łyżeczki cukru pudruskórka otarta z 0,5 cytrynyopakowanie cukru waniliowego70 g białej czekoladyPiekarnik nagrzewamy do 200 C. Ciasto francuskie dzielimy na 3 równe prostokąty. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy kawałki ciasta, tak, aby się nie dotykały . Ciasto oprószamy cukrem pudrem. Pieczemy ok. 25 minut do zrumienienia ciasta. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca i studzimy.Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru i cukrem waniliowym. Odkładamy 3 łyżki ubitej śmietany.Borówki myjemy i osuszamy. Białą czekoladę trzemy na tarce. Na prostokąt z ciasta przekładamy połowę bitej śmietany, układamy warstwę z malin lub borówek i posypujemy 1/3 białej czekolady. Przykrywamy ciastem i powtarzamy czynność. Wierzch ostatniego płata posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki.