Wykonanie
Cranachan to tradycyjny szkocki deser sporządzany na bazie
bitej śmietany,
miodu,
malin i prażonych
płatków owsianych nasiąkniętych szkocką
whiskey.Stary sposób przyrządzania tego deseru wymagał podania do stołu wszystkich składników, tak aby każdy mógł samodzielnie skomponować deser według uznania. Dawniej przygotowywano go najczęściej w czasie żniw, kiedy dostępne były świeże
owoce. Znane są także inne warianty tego deseru z wykorzystaniem ciemnobrązowego ale lub melasy.Najlepszym naczyniem do podawania Cranachan jest długa szklanka . Kolejno układane warstwy tworzą piękną kolorystycznie i bardzo smakowitą kompozycję.
Składniki (4 porcje):300 ml
śmietany kremówki2 łyżki
whiskyok. 250 g
malin z
syropu lub kompotu50 g
cukru120 g
płatków owsianychpłynny
miódcukier wanilinowyCukier wsypujemy do rondelka, dodajemy 2 łyżki
wody i zostawiamy na małym ogniu. W
między czasie na rozgrzaną patelnię wysypujemy
płatki owsiane i mieszamy aż się zarumienią. Złociste
płatki wsypujemy do szklanego naczynia- zapobiegnie to dalszemu pieczeniu.
Płatki mieszamy z gotowym karmelem, następnie wykładamy na papier do pieczenia, aż ostygną. Ubijamy
śmietanę z łyżką
cukru i szczyptą
cukru wanilinowego. Na koniec dodajemy
whisky. Wszystkie składniki nakładamy warstwami do wybranych szklanek. Na
płatki owsiane dodajemy płynny
miód. Dekorujemy liściem
mięty.