Składniki (na 12 muffinów):300 g mąki150 g masła2 łyżki kawy instant150 g czekolady mlecznej1 szklanka cukru2 duże jajka170 ml mleka2 łyżeczki aromatu waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejPiekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. Masło i połamaną na kawałki czekoladę roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia . Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kawą. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy. Jajka miksujemy w drugiej misce razem z mlekiem i aromatem waniliowym.Wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy roztopione masło i czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Masę wykładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.