ßßß
Rozgrzej piekarnik do 180 C i wykładamy blasze pergaminem do pieczenia i - jeśli nam to pomaga - używając tortownicy o średnicy 23cm jako wzoru - rysujemy ołówkiem okrąg na pergaminie.W malutkiej misce mieszamy cukier z kawą instant i odstawiamy na chwilę.W czystej, wolnej od tłuszczu misce, najlepiej metalowej ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodając podczas ubijania stopniowo mieszankę cukru i kawy po jednej łyżce na raz.Kiedy to wszystko wymieszamy i otrzymamy, lśniącą bezę w kolorze ecru, dodajemy, stosując metalową łyżkę - mąkę kukurydzianą i ocet.Nakładamy duże łyżki bezy na środek narysowanego koła na pergaminie i kształtujemy ją łopatką.Wkładamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy tak przez godzinę. Gdy beza ma twardy wierzch i jest gotowa, wyłączamy piekarnik i pozostawić bazę Pavlova w środku do ostygnięcia lub na całą noc.Gdy baza pavlovej jest ostudzona, zdejmujemy ją ostrożnie razem z papierem i kładziemy ją do góry nogami na dużej płaskiej powierzchni, a następnie delikatnie odklejamy papier.Ubijamy śmietanę, aż zgęstnieje, ale będzie jeszcze miękkie, i rozsmarowujemy ją delikatnie na górze bezy (które wcześniej było dnem!). Przez drobne sitko przesiewamy kakao i możemy ułożyć owoce do dekoracji.