Wykonanie
Od dawna jestem miłośniczką pavlovej ale to jest moje pierwsze przedsięwzięcie w tej wersji .
Espresso w proszku
daje gorzki smak, który zderza się ze
słodyczą marshmallowej
bezy.Składniki :250 g
cukru pudru4 łyżeczki
kawy instant w proszku4
białkaszczypta
soli2 łyżeczki
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
octu winnego białego300ml
śmietany1 łyżeczka
kakao w proszku
Rozgrzej piekarnik do 180 C i wykładamy blasze pergaminem do pieczenia i - jeśli nam to pomaga - używając tortownicy o średnicy 23cm jako wzoru - rysujemy ołówkiem okrąg na pergaminie.W malutkiej misce mieszamy
cukier z
kawą instant i odstawiamy na chwilę.W czystej, wolnej od tłuszczu misce, najlepiej metalowej ubijamy
białka ze szczyptą
soli na sztywno, dodając podczas ubijania stopniowo mieszankę
cukru i
kawy po jednej łyżce na raz.Kiedy to wszystko wymieszamy i otrzymamy, lśniącą
bezę w kolorze ecru, dodajemy, stosując metalową łyżkę -
mąkę kukurydzianą i
ocet.Nakładamy duże łyżki
bezy na środek narysowanego koła na pergaminie i kształtujemy ją
łopatką.Wkładamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy tak przez godzinę. Gdy
beza ma twardy wierzch i jest gotowa, wyłączamy piekarnik i pozostawić bazę Pavlova w środku do ostygnięcia lub na całą noc.Gdy baza pavlovej jest ostudzona, zdejmujemy ją ostrożnie razem z papierem i kładziemy ją do góry nogami na dużej płaskiej powierzchni, a następnie delikatnie odklejamy papier.Ubijamy
śmietanę, aż zgęstnieje, ale będzie jeszcze miękkie, i rozsmarowujemy ją delikatnie na górze
bezy (które wcześniej było dnem!). Przez drobne sitko przesiewamy
kakao i możemy ułożyć
owoce do dekoracji.