Składniki :6 croissantów2 - 4 łyżki płatków migdałowychcukier pudersyrop :2 łyżki cukru2 łyżki rumu1 szklanka wodynadzienie migdałowe:100 g cukru100 g zmielonych migdałów100 g miękkiego masłaszczypta soli2 jajka1/2 łyżeczki aromatu waniliowegosyrop : do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i rum. Gotujemy na średnim ogniu mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Przelewamy do głębokiego talerza.nadzienie migdałowe : przesypujemy cukier, zmielone migdały i sól do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, po jednym na raz, cały czas miksując. Z uzyskanej masy formujPiekarnik rozgrzewamy do 180 C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Przekrawamy rogaliki na pół. Każdą połówkę musimy zamoczyć w syropie, tak aby całe były zwilżone. Na pergaminie kładziemy dolną połówkę croissanta i smarujemy ją (grubo) nadzieniem migdałowym. Przykrywamy górną częścią rogala i posypujemy płatkami migdałowymi.Pieczemy croissanty ok. 12-13 minut, aż płatki się zezłocą. Po wyjęciu, gdy ostygną posypujemy grubą warstwą cukru pudru.