Wykonanie
Oto dietetyczna wersja sernika - bez
mąki,
cukru i tłuszczu! Ich smak mnie po-wa-la! Kiedy zatopiłam w nich zęby po prostu oszalałam. Muszę przyznać, że dawno nie
jadłam czegoś tak pysznego. Powinnam raczej nazwać post mini serniczki, gdyż z braku odpowiednio małej blachy, zrobiłam je w wersji "pacianej",
ciasteczkowej, co wyszło mi nawet na lepsze, gdyż takim sposobem miałam więcej tej przypieczonej 'skórki' na wierzchu, którą uwielbiam ;)Ps. Żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia po przekrojeniu tych pyszności!

SKŁADNIKI (na 8
ciasteczek; jeden serniczek - 38 kcal):50 g
twarogu chudego50 g
twarogu półtłustego
jajo2 łyżki
zarodków pszennych2 łyżeczki
miodu1/2 płaskiej łyżeczki sproszkowanej
wanilii1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaPRZYGOTOWANIE:1.
Twaróg zmiksować z
żółtkiem jaja.2. Dodać
zarodki pszenne,
miód i sproszkowaną
wanilię.3.
Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie zmieszać z masą
twarogową.4. Wyłożyć łyżeczką masę na silikonowy papier do pieczenia, tak aby serniczki nie były za płaskie.5. Piec ok. 15 min w 180 stopniach.Smacznego! :)