Wykonanie
Jest to szybkie i niedrogie danie. Które zadowoli apetyt chyba każdego i małego i dużego. U mnie w domu wszyscy za nim przepadają, szczególnie jak trzeba przygotować coś na szybko, zarówno na obiad jak i na kolację to szczerze polecam :)

Mój przepis bierze udział w akcji "Tani i syty obiad dla dwojga", stąd podane są ceny poszczególnych składników.Składniki :(dla 2-3 osób)Na kluski:
Jajko – 1szt (0,2zł)
Mąka – 2 szklanki (1zł)
Woda zimna – 1,5 – szklanki1/2 łyżeczki
soliDodatkowo:
Jajka – 8-10 szt „L” (4-5zł)2 szt
kiełbaski (małe) (3zł)
Cebula – 1 szt. (0,3zł)
Olej – 1.5 łyżki (0,2zł)
sólOgórki konserwowe – kilka sztuk (0,5zł)(Całkowity koszt to około 10zł a u nas taką porcją najadają się spokojnie 3 osoby, a dla 2 to jest fuul)


Przygotowanie:W dużym garnku gotujemy
wodę. W tym czasie przygotowujemy kluski. W misce mieszamy wszystkie składniki na kluski. Ciasto ma
mieć konsystencję dość gęstą, ale jeszcze lekko lejącą. Tak naprawdę ciężko opisać jaką.... To trzeba samemu wyczuć, wszystko zależy od wielkości
jajka, sypkości
mąki itd. na pewno sami wyczujecie z czasem. Mi za pierwszym razem wyszły twarde. Ale to było już daaawno, teraz już robię je z zamkniętymi oczami i są oki :) Gotowe powinny być troszkę twardsze niż kopytka.Gdy
woda w garnku się zagotuje wsypujemy troszkę
soli i kładziemy na nią malutkie kluski przy pomocy łyżki. Po wypłynięciu wszystkich klusek na powierzchnię, gotujemy je około 5minut.Odcedzamy na durszlaku.
Cebulę bardzo drobno kroimy w kosteczkę,
kiełbasę w grubszą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy na niego
cebulę wraz z
kiełbasą, chwilę przysmażamy. Następnie dodajemy rozbite
jajka, odrobinę
soli i mieszamy wszystko razem, smażymy do ścięcia się jaj.W dużym naczyniu mieszamy gorące kluski z jajecznicą.Podajemy z
ogórkami konserwowymi. Do tych klusek bardzo pasuje też świeża
pietruszka do posypania dania. Ja jej niestety nie miałam tym razem ;)Jedzcie na zdrowie i smacznego :)