Wykonanie
środa, 3 kwietnia 2013Wiosno! Wiosno!...gdzie jesteś???Niestety ani jej nie widać, ani nie słychać...Jedyne co można zrobić to dodać trochę wiosny na talerz, najlepiej od samego rana. Czyli od śniadania.
Tęskniąc za świeżym jedzonkiem, warzywami,
owocami,
ziołami,
sałatami...mmmmm...Wykombinowałam na śniadanie coś lekkiego i bardzo smacznego. Zdrowotności, jak i ciekawego smaku dodaje w nim świeżo mielone
siemię lniane. Och jakie to było dobre...Potrzebujecie:2 kromki
chlebka chrupkiego słonecznikowego/żytniego3 łyżeczki
serka kanapkowego lekkiego(np. „Turek”, albo „Bieluch”)drobiowa
wędlinkajajkozielony
ogórekrzeżuchasólłyżka ziarenek
siemienia lnianego2 łyżeczki
majonezuPolecam Wam zmielić samodzielnie siemię. Kupując już zmielone jest ono najczęściej odtłuszczone, a to właśnie te tłuszcze w nim są najcenniejsze. Możecie zmielić je w młynku do
kawy.
Jajko gotujemy na twardo lub półtwardo, czyli około 5-6 minut. Już ugotowane zalewamy lodowata
wodą, dzięki temu będzie się łatwiej obierało. Chlebek chrupki (a jeśli nie lubicie użyjcie pełnoziarnistego swojego ulubionego) smarujemy
serkiem kanapkowym i posypujemy mielonym siemieniem. Następnie układamy plasterki
ogórka, na to plasterki drobiowej
wędliny i pokrojone
jajko. Smarujemy
majonezem, leciutko solimy i znów obsypujemy mielonym siemieniem, na samym końcu układamy
rzeżuchę. Teraz pozostaje tylko delektować się wiosennym smakiem lekkich kanapek :)Smacznego :)
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)