Wykonanie
MuffinkiKtóż ich nie uwielbia?Te pozornie niewinne babeczka zawierające w sobie prawdziwą symfonię dobrego smaku.Jeszcze parę miesięcy temu nie odważyłam się upiecbo przecież muszą być nie dobre...zwykłe
ciastka.Ale na szczęście się do nich przekonałam i od pierwszego muffina polubiłam.Najbardziej smakowite-te na wytrwano-i oczywiście z dużym dodatkiem
otrąb lub
płatków owsianychnajlepiej gdy całe składają się z tychże składników.dziś wersja
otrębowo-płatkowa.Tylko że zamiast tradycyjnych
płatków owsianych-
płatki gryczane,które zaostrzając wytrawny smak muffina.7 łyżek
otrębów pszennych5 łyżek
płatków gryczanych2 łyżki
ziaren słonecznika1 łyżka mielonego
siemienia lnianego3 łyżki
mąki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szkl. startej
cukiniisól.ulubione przyprawy/zioła1/4
oliwy z oliwek1/2 szkl.
jogurtu naturalnego4
białkaSuche składniki mieszamy ze sobą w miseczce. w drugiej mieszamy
jogurt i
oliwę,wlewamy do naszych suchych składników a następnie dodajemy starta na tarce i lekko odciśnięta
cukiniębiałka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli,delikatnie dodajemy do resztymieszamywykładamy do foremek i pieczemy w 160 C ok 30-35 minut
