Wykonanie
Drogą kupna nabyłam w Makro całego
suma afrykańskiego . Filetowanie - prosta sprawa ,
sum ma tylko kręgosłup , nie ma ości . Sześć godzin poleżał w zalewie i 6 godzin w wędzarni 55-60 C ostatnie 50 min 90 C .*
sum afrykański* zalewa : 1 litr
wody zagotować z 10 g
soli , 5 listkami laurowymi , 5 kulkami
ziela angielskiego , 1 łyżeczką
płatków chili , 1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziego , 1 łyżeczką
kolorowego pieprzu .* kilka gałązek świeżego
tymianku do środka .zalewę gotujemy ok 15 min , studzimy , zalewamy
rybę i pozostawiamy na 6 godzin . Następnie wyjmujemy z zalewy , osuszamy papierowym ręcznikiem , posypujemy świeżymi
ziołami , rolujemy i umieszczamy w siatce wędzarniczej . Wieszamy w przewiewnym miejscu do wyschnięcia . Może to potrwać kilka godzin a nawet noc .

Wędzimy 6 godzin w temp.55-60 C . Ostatnią godzinę w 90C .
