Wykonanie

Potrzebne będą:1 duża puszka gotowej masy makowej ok 850 g100 g
migdałów w płatkach6
jajekopcjonalnie
owoce kandyzowane1/3 szklanki
śmietanki kremowej 30% z Gostynia150 g
czekolady mlecznej150 g mielonych
migdałów - niekoniecznieDo dekoracji można użyć
polewy czekoladowej i
wiśni kandyzowanych .Polewa :150 G
gorzkiej czekolady70 g
masłaMasło roztopić w garnuszku . Do gorącego dorzucamy pokruszoną
czekoladę . Masa świetnie się rozprowadza na cieście , a po wystygnięciu jest gładka i lśniąca .Masę
makową przekładamy do miski , dodajemy po jednym
jajku i miksujemy na wolnych obrotach po ok 30s - każde
jajko . Następnie dodajemy
migdały , pokruszoną
czekoladę ,
śmietanę .W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 175 C . W tortownicy /24cm/ wykładamy dno papierem do pieczenia , boki smarujemy
masłem i posypujemy
mąka . Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i pozostawiamy na ok 8 godzin do odparowania - nie przykrywamy .