Wykonanie


Trafiłam na ten przepis w poszukiwaniu czegoś słodkiego na niedzielny podwieczorek. Pierwszy raz miałam do czynienia ze
struclą i były lekkie obawy, czy się wszystko uda, ale zupełnie niepotrzebnie- jest rewelacyjna. Miękkie
ciasto drożdżowe z fenomenalnym
dżemem figowym i do tego jeszcze kruszonka. Wymaga trochę czasu na wyrastanie, ale WARTO! :)SKŁADNIKI:750g
mąki pszennej2
jajka24g świeżych
drożdży300ml letniego
mleka100g
cukru100g miękkiego
masła1 łyżeczka
soli1 sloiczek
dżemu figowego (lub
powideł śliwkowych)Kruszonka:100g
masła20 łyżek
mąki10 łyżek
cukruDo miski wsypać
mąkę, zrobić w niej dołek, dodać pokruszone
drożdże. Zasypać
cukrem, dolać 100 ml
mleka. Odstawić, aż
drożdże "ruszą" (10-15 minut). Dodać resztę
mleka wymieszaną z
jajkami,
masło,
sól. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zarobić, podzielić ciasto na 2 części. Każdą porcję rozwałkować na prostokąt o szerokości takiej jak długość blaszki ( u mnie blaszka 32x 28cm). Posmarować
dżemem. Ułożyć zwinięte
strucle na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić, aż podwoją swoją objętość. Po wyrośnięciu każdą
struclę naciąć, aż do samej blachy. Pozostawić, aż rozejdą się na boki i zapełnią całą foremkę.Kruszonka- składniki wymieszać palcami, aż powstaną okruchy (można ją zrobić w trakcie wyrastania
strucli i odłożyć do lodówki).Przed pieczeniem
strucle posmarować
mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180C (termoobieg) około 40 minut.Smacznego :)