ßßß Cookit - przepis na STRUCLA DROŻDŻOWA Z DŻEMEM FIGOWYM

STRUCLA DROŻDŻOWA Z DŻEMEM FIGOWYM

nazwa

Wykonanie

Trafiłam na ten przepis w poszukiwaniu czegoś słodkiego na niedzielny podwieczorek. Pierwszy raz miałam do czynienia ze struclą i były lekkie obawy, czy się wszystko uda, ale zupełnie niepotrzebnie- jest rewelacyjna. Miękkie ciasto drożdżowe z fenomenalnym dżemem figowym i do tego jeszcze kruszonka. Wymaga trochę czasu na wyrastanie, ale WARTO! :)
SKŁADNIKI:
750g mąki pszennej
2 jajka
24g świeżych drożdży
300ml letniego mleka
100g cukru
100g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
1 sloiczek dżemu figowego (lub powideł śliwkowych)
Kruszonka:
100g masła
20 łyżek mąki
10 łyżek cukru
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, dodać pokruszone drożdże. Zasypać cukrem, dolać 100 ml mleka. Odstawić, aż drożdże "ruszą" (10-15 minut). Dodać resztę mleka wymieszaną z jajkami, masło, sól. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zarobić, podzielić ciasto na 2 części. Każdą porcję rozwałkować na prostokąt o szerokości takiej jak długość blaszki ( u mnie blaszka 32x 28cm). Posmarować dżemem. Ułożyć zwinięte strucle na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić, aż podwoją swoją objętość. Po wyrośnięciu każdą struclę naciąć, aż do samej blachy. Pozostawić, aż rozejdą się na boki i zapełnią całą foremkę.
Kruszonka- składniki wymieszać palcami, aż powstaną okruchy (można ją zrobić w trakcie wyrastania strucli i odłożyć do lodówki).
Przed pieczeniem strucle posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180C (termoobieg) około 40 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/10/strucla-drozdzowa-z-dzemem-figowym.html