Wykonanie

Składniki:2,5 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
cukru pudru1
cukier wanilinowy 16 g4
żółtka20 dag
masła lub
margaryny1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaewentualnie 1-2 łyżki kwaśnej
śmietany .
Mąkę ,
cukier puder ,
cukier wanilinowy ,
proszek do pieczenia wymieszać w misce , dodać
masło całość posiekać nożem aż do połączenia się składników .Ja bardzo nie lubię siekania nożem dlatego też wybrałam łatwiejszysposób łączenia składników . Biorę do tego widelec i rozgniatam
masłowrzucone do miski z
mąką i pozostałymi suchymi składnikamiMożna też zetrzeć
masło na tarce jarzynowej na grubych oczkach .Następnie dodaję
żółtka i znowu widelcem rozgniatam całość .Jeżeli ciasto jest zbyt suche aby je zlepić dodaję
śmietanę .Szybko zagniatam ciasto , robiąc jedną kulę .Następnie wałkuję ciasto na placek 5-6 mm i wycinam foremkami do babeczekkółka . Wgniatam ciasto w foremki tworząc babeczki .Ja nie smaruję foremek żadnym tłuszczem . Z tak przygotowanego ciasta i tak ładnie odchodzą po upieczeniu od foremek .Babeczki wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 - 190 stopni C i piekę 20 - 25 minut .Temperatura i czas pieczenia często zależy od piekarnika . Najlepiejkontrolować czas pieczenia . Babeczki mają
mieć złoty kolor.Nie trzymajcie ich dłużej w piekarniku niż 25 minut , bo będą zbyt wysuszone .Po upieczeniu i wyjęciu z pieca można od razu wykładać babeczki z foremek.Nie trzeba czekać aż wystygną .Babeczki można napełniać
bitą śmietaną , kremem maślanym , kremembudyniowym ,
owocami .Z podanej ilości ciasta wychodzi około 35 babeczek o średnicy 65 mm .

Życzę smacznego !!!!!!. Pozdrawiam !!!!!!Czekam na Wasze opinie i zapytania .