Wykonanie
U mnie tart ciąg dalszy. Nie potrafię oprzeć się temu maślanemu ciastu - jest przepyszne. Tym razem zdecydowałam się na tartę na słodko i na nadzienie wybrałam
śliwki, które uwielbiam w formie pieczonej w różnych deserach. Uznałam, że mają one w sobie wystarczająco dużo
wody więc nie przygotowywałam żadnych dodatkowych
sosów czy kremów - nie jestem pewna co by tu w ogóle pasowało.
Tarta jest jak zwykle bardzo prosta w przygotowaniu i baaardzo smaczna :)Składniki na ciasto:3/4 kostki
masła (150g)200g
mąki1
jajko2-3 łyżki
cukruCiasto do tej tarty zrobiłam z tego samego przepisu co zawsze (link TUTAJ) z tym, że szczyptę
soli zamieniłam na 3 łyżki
cukru. Po zagnieceniu ciasta standardowo należy odstawić je na ok. godzinę do lodówki.Składniki na farsz:
ŚliwkiKiedy ciasto na tartę schłodzi się w lodówce wykładamy je na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Następnie kładziemy na nie
śliwki pokrojone w ćwiartki i wstawiamy do piekarnika na 180st. C na ok. 25 minut. Smacznego! :)