ßßß Cookit - przepis na Tarta z papryką, czarnymi oliwkami i serem feta

Tarta z papryką, czarnymi oliwkami i serem feta

nazwa

Wykonanie

Jedna z moich ulubionych tart - palce lizać! Ciasto do tej tarty robię korzystając z przepisu, który już wcześniej tu wrzucałam (Tarta - przepis podstawowy na ciasto), natomiast przepis na farsz pochodzi ze strony vegetka.pl . U mnie trochę zmodyfikowany - zrezygnowałam ze smażonej cebuli. Podaję tutaj przepis na podwójną porcję - w sam raz dla czterech osób.
Składniki na ciasto:
300g masła
400g mąki
2 jajka
szczypta soli
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajko oraz masło (ważne żeby było w temperaturze pokojowej, ja żeby nie czekać zawsze trochę podgrzewam je w mikrofalówce). Ciasto wyrabiamy rękoma na gładką masę a następnie formujemy w kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Składniki na farsz:
2 czerwone papryki
słoik czarnych drylowanych oliwek (ok. 330g)
opakowanie sera feta (ok. 270g)
zioła prowansalskie
Papryki myjemy i kroimy w kostkę. Oliwki odsączamy i kroimy na połówki. Ser feta także kroimy w kostkę. Zimne ciasto wykładamy do nasmarowanej masłem formy (u mnie jest to prostokątna forma o wymiarach 20cm x 35cm - idealna na tę ilość ciasta) i robimy w cieście dziurki widelcem. Następnie wykłądamy na nie paprykę i oliwki i posypujemy obficie ziołami prowansalskimi - możemy składniki trochę wymieszać ręką. Na koniec wykładamy pokrojony ser feta. Uwaga! Farszu nie solimy ponieważ zarówno oliwki jak i ser feta są już wystarczająco słone. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st. C przez ok. 35 minut. Smacznego! :)
Źródło:http://happy-vege.blogspot.com/2013/07/tarta-z-papryka-oliwkami-i-serem-feta.html