Wykonanie


Jedna z moich ulubionych tart - palce lizać! Ciasto do tej tarty robię korzystając z przepisu, który już wcześniej tu wrzucałam (
Tarta - przepis podstawowy na ciasto), natomiast przepis na farsz pochodzi ze strony
vegetka.pl . U mnie trochę zmodyfikowany - zrezygnowałam ze smażonej
cebuli. Podaję tutaj przepis na podwójną porcję - w sam raz dla czterech osób.Składniki na ciasto:300g
masła400g
mąki2
jajkaszczypta
soliMąkę wsypujemy do miski, dodajemy
sól,
jajko oraz
masło (ważne żeby było w temperaturze pokojowej, ja żeby nie czekać zawsze trochę podgrzewam je w mikrofalówce). Ciasto wyrabiamy rękoma na gładką masę a następnie formujemy w kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.Składniki na farsz:2
czerwone paprykisłoik czarnych drylowanych
oliwek (ok. 330g)opakowanie
sera feta (ok. 270g)
zioła prowansalskiePapryki myjemy i kroimy w kostkę.
Oliwki odsączamy i kroimy na połówki.
Ser feta także kroimy w kostkę. Zimne ciasto wykładamy do nasmarowanej
masłem formy (u mnie jest to prostokątna forma o wymiarach 20cm x 35cm - idealna na tę ilość ciasta) i robimy w cieście dziurki widelcem. Następnie wykłądamy na nie
paprykę i
oliwki i posypujemy obficie
ziołami prowansalskimi - możemy składniki trochę wymieszać ręką. Na koniec wykładamy pokrojony
ser feta. Uwaga! Farszu nie solimy ponieważ zarówno
oliwki jak i
ser feta są już wystarczająco słone. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st. C przez ok. 35 minut. Smacznego! :)