ßßß

Lubię najróżniejsze sałatki warzywne, ale zazwyczaj ciężko mi się nimi najeść, dlatego tym razem postanowiłam dodać do receptury sycący pęczak.Składniki:5 ogórków gruntowych5 ogórków małosolnych2 duże pomidory1 cebula1 pęczek rzodkiewki2 szklanki pęczakupietruszkasólpieprzPracę zaczynamy od ugotowania pęczaka i ostudzenia go (można to zrobić dzień wcześniej). Pęczak gotujemy w proporcji: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Powinien on wchłonąć całą wodę - wtedy będzie sypki. Pęczak gotujemy ok. 20 minut. Pomidory, rzodkiewkę oraz ogórki jedne i drugie kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Pietruszkę siekamy. Dodajemy pęczak i wszystko mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem. Smacznego! :)