Wykonanie
Muszę się przyznać, że fanką
cukinii nigdy nie byłam ale powoli nabieram do niej przekonania - zwłaszcza w takim wydaniu. Danie to przygotowała moja siostra, która jest świetną kucharką i od której się uczę :) Inspiracja pochodzi z TEJ storny ale przepis jest nieco zmodyfikowany. Porcja dla 2 osób.Składniki:6 małych żółtych okrągłych
cukinii1 mała
cebula3/4 szklanki ugotowanej
kaszy kuskus1/4 szklanki
suszonych pomidorów w zalewie1 ząbek
czosnkupół pęczka
pietruszkisólpieprzoliwaCukinie myjemy, osuszamy i odcinamy im górną część (kapelusiki). Drążymy środki
cukinii małą łyżeczką tak żeby były całkiem puste w środku - jest to bardzo proste. Miąższ siekamy. Na patelni podsmażamy na
oliwie pokrojoną
cebulę z wyciśniętym
czosnkiem tak żeby się zarumieniły. Następnie na tej samej patelni na
oliwie podsmażamy posiekany wcześniej miąższ
cukinii do zmięknięcia. Dodajemy go do
cebuli z
czosnkiem.
Suszone pomidory miksujemy na gładką masę i dodajemy je oraz posiekaną
pietruszkę do wcześniej podsmażonych warzyw. Następnie dodajemy ugotowaną wcześniej
kaszę kuskus. Całość dosmaczamy
solą i
pieprzem i dobrze mieszamy. Nadziewamy
cukinie farszem, przykrywamy kapelusikami i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180st. C przez ok 30 minut, do zarumienienia się. Smacznego! :)