Wykonanie
Składniki na 5 szt:350 g
mąki pszennej80 g
mleka1
jajko100 g
margaryny20 g
drożdży1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soliFarsz:5
parówek drobiowych odtłuszczonych5 plastrów
sera żółtegokoncentrat pomidorowyprzyprawa do pizzy
Mleko,
cukier i
drożdże lekko podgrzać, (uważać, żeby nie przegrzać
drożdży), do miski dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż będzie odchodziło od ścianek miski.Ciasto podzielić na 6 części. Jedną część ciasta podzielić na 10 mniejszych części, które posłużą do uformowania uszu i nóżek. Ciasto odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.Pięć części ciasta rozwałkować na prostokąt wielkości odpowiadającej długości
parówki, po środku posmarować
koncentratem pomidorowym, posypać
przyprawą, położyć
ser i
parówkę. Zlepić brzegi dokładnie wzdłuż i z jednego końca
parówki, a na drugim końcu pozostawić lekko wystającą
parówkę, co będzie imitacją ogonka :) Z pozostałych części ciasta uformować uszy i nóżki, po czym przymocować je do wcześniej wykonanego tułowia (zawiniętej
parówki). Do wykonania oczu i nosa posłużyłam się ziarnami
ziela angielskiego. Całość posmarować roztrzepanym
jajkiem.Tak przygotowane Hot Dogi piec w nagrzanym do temp. 180 st. C piekarniku przez ok. 20 minut, aż do zrumienienia ciasta.Podawać z ulubionym sosem lub
ketchupem.Smacznego!
