ßßß Cookit - przepis na My Cat Cooks: puree w pięciu smakach

My Cat Cooks: puree w pięciu smakach

nazwa

Wykonanie

Nie spotkałam się nigdy wcześniej z tym przepisem. Nie wpadło mi nawet do głowy żeby do ziemniaków dodawać coś innego niż koperek, masełko czy śmietanę. Któregoś pięknego dnia A. wrócił z pracy z przepisem od koleżanki z pracy - Joli. Moja pierwsza reakcja była taka sama jak wszystkich, komu o nim opowiedziałam. Na pewno będzie niedobre! A to za sprawą kminku, który występuje w recepturze. Mało osób go lubi i ja się do nich zaliczam. Nie boję się eksperymentować w kuchni, zatem chciałam spróbować. Ich smak bardzo mnie zaskoczył. A przepis powtarzam regularnie. Obiecuję, że tak jak ja nie będziecie żałować, że zaryzykowaliście. Nazwa bierze się od pięciu składników, które dodaje się do klasycznego puree ziemniaczanego.
Składniki:
surowe ziemniaki (porcja dla dwóch osób)
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kminku mielonego
Obieramy ziemniaki i zalewamy wodą. Nastawiamy na gaz i czekamy aż zaczną się gotować. Wcześniej ziemniaków nie solimy. Dzięki temu szybciej się zagotują. Dopiero wtedy je solimy, dorzucamy pokrojoną byle jak cebulę, czosnek i przyprawy, czyli kurkumę i kminek. Kminek musi być mielony. Kiedyś dodałam zwykły, w nasionach i nie smakowało tak samo. Gdy ziemniaki będą już miękkie, całość odcedzamy i ugniatamy na gładkie puree. Cebula i czosnek powinny się rozgotować więc nie powinno być problemu. Można dodać śmietanę lub masło albo koperek ale i bez tego jest bardzo smaczne.
Słonecznego koloru ziemniaki używam tak samo jak klasyczne do obiadu z mięsem i surówką.
Jestem bardzo ciekawa czy ktoś się odważy. Chętnie poznam Wasze reakcje.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/06/puree-w-pieciu-smakach.html