Wykonanie
Początkowo na ten obiad miała być lasagne, niestety nie miałam dosyć
makaronu, a porcja jaką byśmy zrobili, wystarczyłaby na dwójkę, a nie na trójkę :) Skoro więc
mięso było już rozmrożone, należało z nim coś zrobić, żeby nie leżało w lodówce do soboty. Wpadłam na pomysł spaghetti z klopsikami. I tak oto powstało najprostsze i najpyszniejsze jakie dotąd
jadłam spaghetti z klopsikami. Klopsiki był idealnej wielkości, na jeden kęs, nie za duże i nie za małe. Do tego sos wyszedł rewelacyjny dzięki rozdrobnionym
pomidorom z Lidla, które są niestety tylko we włoskiej akcji. Teraz mam nauczkę, żeby akurat tego robić większe zapasy ;)

Składniki:500 g
mięsa mielonego1
jajko700 g rozdrobnionych
pomidorów1
cebulazioła prowansalskiesól500 g
makarony spaghettikawałek
mozarelli twardszej (nie z
wody)
cukierDo
mięsa wbić
jajko. Doprawić
solą i hojnie
ziołami prowansalskimi. Formować klopsiki wielkości
orzecha laskowego i smażyć z każdej strony na rumiano.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w rondelku. Dodać
pomidory, przyprawić
cukrem (łyżeczka powinna wystarczyć),
solą i
ziołami prowansalskimi.
Makaron ugotować al-dente.
Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Polać
makaron sosem, posypać
serem i dodać klopsiki. enjoy c: