ßßß Cookit - przepis na Wiosenna babeczka na śniadanie

Wiosenna babeczka na śniadanie

nazwa

Wykonanie

"Na śniadanie szczęście..."
cytaty.info
Składniki na dwie porcje:
Opakowanie półtłustego twarogu
10 dag mrożonych krewetek koktajlowych
Kilka plasterków polędwicy łososiowej
Ząbek czosnku
Przyprawy (pieprz, bazylia)
Garść kiełków
1/2 cytryny
Łyżka masła
Łyżka jogurtu naturalnego
Krewetki rozmrażamy, osuszamy, a następnie usuwamy (jeżeli jest) czarną nitkę (jelito) ciągnącą się wzdłuż tułowia.
Na maśle podsmażamy czosnek oraz krewetki, odstawiamy z ognia, kiedy będą lekko rumiane.
Twaróg łączymy z jogurtem, sokiem z połowy cytryny, ostudzonymi krewetkami oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy.
Kokilki wykładamy folią spożywczą, następnie układamy na spodzie i po bokach miseczki plasterki polędwicy, wypełniamy twarogiem, przykrywamy kolejnym plastrem wędliny i zakrywamy pozostałą częścią folii spożywczej. Na wierzchu każdej kokilki układamy obciążony talerzyk (np. słoikiem) i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano zdejmujemy talerzyk, odwijamy folię, odwracamy kokilkę, podnosimy ją i delikatnie ściągamy resztę folii spożywczej.
Posypujemy kiełkami.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2015/03/wiosenna-babeczka-na-sniadanie.html