ßßß
Warto cieszyć się z każdej chwili, jaką mamy. Życie pełne jest przecież słodkich niespodzianek, takich jak na przykład jabłkowy deser, z dodatkiem puszystej śmietany i prażonych herbatników. Przepis znalazłam na blogu Mirabelki i zgadzam się z nią w 100% - warto do niego wracać! W mojej wersji zrezygnowałam z dodatku cukru, bowiem herbatniki i jabłka były wystarczająco słodkie.
Składniki :140 g herbatnikówKilogram jabłekKubeczek śmietany kremówki2/3 szklanki cukru (pominęłam)Łyżka cukru pudru (pominęłam)2 łyżeczki cukru waniliowegoCynamonHerbatniki zmielić, uprażyć na suchej patelni. Odstawić.Jabłka obrać, zetrzeć, podsmażyć z cynamonem (i ewentualnie z cukrem). Odstawić.Schłodzoną śmietankę ubić wraz z cukrem waniliowym (opcjonalnie również z dodatkiem cukru pudru).Do pucharków nakładać warstwami: jabłka-herbatniki-śmietanka, powtórzyć raz jeszcze.Wierzch oprószyć cynamonem.Deser schłodzić do dwóch godzin w lodówce.Smacznego!