Wykonanie
Zupa której podstawowy składnik stanowi oczywiście
kasza jęczmienna. Jej zbawienne działanie na nasz organizm zna zapewne każdy czytelnik, jednak przypominam: obniża cholesterol, ma właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, działa ochronnie na wątrobę, nerki i
serce. Słowem nic tylko spożywać jak najczęściej, jak najwięcej. Nie wiem czy wiecie, jednak w Polsce ta sama część jęczmienia przeznaczona jest na produkcję
kaszy co na produkcję
piwa. Czy to oznacza że tak mało jej spożywamy? Nie wiem, jedno jest pewne
kasza nie jest do końca doceniana w Polskiej kuchni.Osobiście najbardziej lubię gryczaną, zresztą mam ostatnio bzika na jej punkcie, zjadam całkiem spore ilości w zapiekankach czy też z sosami.Składniki
mięso z kością na rosół3 duże
marchewki3
pietruszki3
ziemniaki1 mały
seler1 szklanka
kaszy jęczmiennej1 opakowanie zupy grzybowej w proszkukilka
suszonych grzybów (opcjonalne)
vegetasólSposób
Mięso opłukać, zalać w garnku zimną
wodą, gotować. Gdy powstaną szumowiny, zebrać je łyżką cedzakową, dodać
sól.
Marchewkę,
pietruszkę,
selera,
ziemniaki obrać. Pierwsze trzy zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
ziemniaki pokroić w kosteczkę, wszystkie warzywa dodać do
wywaru, dorzucić
suszone grzyby. Przyprawić
vegetą. Po 15 minutach do zupy wsypać szklankę
kaszy oraz rozrobione w zimnej wodzie opakowanie zupy grzybowej. Całość gotować na małym ogniu do czasu zmięknięcia .