ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy z czereśniami

Sernik czekoladowy z czereśniami

nazwa

Wykonanie

Któż z Nas nie lubi czekolady? Jak powiedział Michael Levine: „Z chemicznego punktu widzenia czekolada to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie." W myśl tego stwierdzenia pomyślałam o serniku z dodatkiem CZEKOLADY... o tak! a że nigdy nie robiłam przeszperałam internet w poszukiwaniu przepisu. Trafiłam na blog Kasi, gdzie odnalazłam sernik czekoladowy z czereśniami.
Całość pomimo lekkiego podpieczenia brzegów sernika (cóż piekarnik nie pierwszej młodości) wyglądała dość apetycznie, co do smaku jednak wolę ten tradycyjny ten wariant sernika jest dla mnie zbyt ciężki i syty, choć siostra stwierdziła że to niebo w gębie.
Składniki na spód
140 g herbatników maślanych
85 g masła
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru pudru
Masa serowa
1 kg twarogu sernikowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
180 g cukru
6 łyżek kremówki
3 szklanki wydrylowanych czereśni
Dodatkowo
bita śmietana
czereśnie
Sposób
Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy kakao, cukier puder, oraz roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm porządnie dociskając do spodu. Tortownicę wstawiamy do lodówki, tymczasem zajmujemy się przygotowywaniem masy serowej.
Czekolady stapiamy w kąpieli wodnej, studzimy do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na spodzie piekarnika (pod siatką na której będzie postawiony sernik) umieszczamy niskie naczynie żaroodporne).
Wszystkie składniki masy serowej z wyjątkiem czereśni miksujemy na średnich obrotach, tak aby się połączyły, jednak nie zbyt długo (napowietrzony sernik może pękać po upieczeniu).
Gotowy spód wyciągamy z lodówki, wylewamy na niego 1/3 sera, na to 1,5 szklanki czereśni, dalej ponownie wylewamy 1/3 sera, ponownie układamy 1,5 szklanki czereśni. Całość przykrywamy pozostałym serem.
Do naczynia w piekarniku wlewamy 2-3 szklanki wrzątku, tortownicę z sernikiem szybko wstawiamy do piekarnika, zamykamy, pie4czemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy do temperatury otoczenia i wstawiamy na noc do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i czereśniami.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/07/sernik-czekoladowy-z-czeresniami.html