Wykonanie

Któż z Nas nie lubi czekolady? Jak powiedział Michael Levine: „Z chemicznego punktu widzenia
czekolada to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie." W myśl tego stwierdzenia pomyślałam o serniku z dodatkiem
CZEKOLADY... o tak! a że nigdy nie robiłam przeszperałam internet w poszukiwaniu przepisu. Trafiłam na blog Kasi, gdzie odnalazłam sernik
czekoladowy z
czereśniami.Całość pomimo lekkiego podpieczenia brzegów sernika (cóż piekarnik nie pierwszej młodości) wyglądała dość apetycznie, co do smaku jednak wolę ten tradycyjny ten wariant sernika jest dla mnie zbyt ciężki i syty, choć siostra stwierdziła że to niebo w gębie.Składniki na spód140 g
herbatników maślanych85 g
masła1 łyżka
kakao1 łyżka
cukru pudruMasa serowa1 kg
twarogu sernikowego2 tabliczki
gorzkiej czekolady1 tabliczka
mlecznej czekolady180 g
cukru6 łyżek kremówki3 szklanki wydrylowanych
czereśniDodatkowo
bita śmietanaczereśnieSposób
Herbatniki mielimy na
mąkę, dodajemy
kakao,
cukier puder, oraz roztopione
masło. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm porządnie dociskając do
spodu. Tortownicę wstawiamy do lodówki, tymczasem zajmujemy się przygotowywaniem masy serowej.
Czekolady stapiamy w kąpieli
wodnej, studzimy do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na spodzie piekarnika (pod siatką na której będzie postawiony sernik) umieszczamy niskie naczynie żaroodporne).Wszystkie składniki masy serowej z wyjątkiem
czereśni miksujemy na średnich obrotach, tak aby się połączyły, jednak nie zbyt długo (napowietrzony sernik może pękać po upieczeniu).Gotowy spód wyciągamy z lodówki, wylewamy na niego 1/3
sera, na to 1,5 szklanki
czereśni, dalej ponownie wylewamy 1/3
sera, ponownie układamy 1,5 szklanki
czereśni. Całość przykrywamy pozostałym
serem.Do naczynia w piekarniku wlewamy 2-3 szklanki wrzątku, tortownicę z sernikiem szybko wstawiamy do piekarnika, zamykamy, pie4czemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy do temperatury otoczenia i wstawiamy na noc do lodówki.Przed podaniem dekorujemy
bitą śmietaną i
czereśniami.
